Demmevasshytta

Foto: Espen Haagensen

Demmevasshytta ligger ved Hardangerjøkulen og er DNT Fjellsport Oslo sitt eget tilholdssted. Hytta har en av landets fineste plasseringer rett ved brefallet Rembesdalsskåkji på den sørvestlige delen av Hardangerjøkulen. Rembesdalsskåkji er et meget oppsprukket brefall og har mye spennende blåis. Hytta er samtidig en av de mest utilgjengelige hyttene som eies av DNT Oslo og Omegn. Har du først tatt den strabasiøse turen opp, er det unektelig en opplevelse å være på hytta, der den klamrer seg til en fjellhylle høyt over brefallet.

NB: Det er ikke vann i Demmevann. En stor del av breen har løsnet og er i ferd med å rase ned i vannet. Man bør ikke ferdes her og denne delen av stuegulvet. Det er mye sprekker i Rembedalskåki, med delvis tynt snødekke. Nedre Demmevann har tømt seg som gjør at det er vanskelig å komme opp til Demmevasshytta via vannet. Det anbefales at man enten går via Luranut og kommer ned ryggen bak Demmevasshytta, eller via Tresnut og Treet, krysser Rembedalsskåki over stuegulvet og derfra opp til hytta. Begge veier kan være skredutsatt og besøkende må beherske utfordrende vinterterreng.

Nedre Demmevann tømte seg ned i Rembesdalsvatnet høsten 2014. I 2015 fylte vannet seg opp igjen og breen fungerte fortsatt som en «demning». I januar 2016 ble det meldt om at Nedre Demmevann var forsvunnet igjen, og isen brutt opp over hele vannet, men med et søkk i nærheten av breen. Kreftene som har vært i sving har også utløst skred i siden en pleier å gå opp til hytta. Statkraft mener fortsatt at isen på Rembesdalsskåki (brefronten ut mot nedre Demmevann) fortsatt kan være ustabil. Den gamle førerruta på østsiden av nedre Demmevann - over isen og opp til hytta bør derfor ikke gås. Man må velge ruta på vestsiden av vannet, "Endres vei", som går utenom breen. Om vinteren bør skiløpere vurdere rutevalget fra nedre Demmevann og opp til hytta nøye ut i fra snøforholdene.  Et alternativ på ski fra Finse er å gå via Luranuten og ned til hytta: Fra nord for øvre Demmevann, Endres heller, går en vestover og opp på Luranuten, omtrent til 1620, derfra litt sydover før ryggen som følges ned mot Demmevasshytta. Etterhvert tar en ned mot Nedre Demmevann og holder høyde så en runder ryggen og kommer til flaggstanga og hytta. Det kan være en skavl som er litt vanskelig å passere fra ryggen og ned mot Nedre Demmevann, så her må rasfaren vurderes. Det andre alternativet er å ta seg fra nedre Demmevann opp skråningen mot Luranuten, mot flaggstanga, og bort til hytta. Sistnevnte er rasutsatt, og kan være vanskelig å gå hvis det er hardt og isete.

Se kart som viser sommerruta til Demmevass her.

Ønsker du å besøke hytta?

Ønsker du å besøke hytta må du ta kontakt med DNT Fjellsport Oslo på e-post: fjellsport@dntoslo, eller tlf: 22 82 28 00 for å høre om det er ledig og reservere plass. 

Merk: Sommeren 2018 er hytta stengt i perioden 6. august til 30. august, grunnet bygningsarbeid.

PRAKTISK INFORMASJON OM DEMMEVASSHYTTA:

1. Hytta er ubetjent - gjestene må selv ta med proviant - låst med DNTs standardlås 
2. Hytta har 21 senger fordelt slik:
    - Førerboden (sikringshytte) 2 senger.
    - Damerommet 4 senger.
    - Sovesal vest 8 senger.
    - Sovesal øst 7 senger.

3. Alle sengene (21) er utstyrt med madrasser. Ingen ekstramadrasser. Ikke dyner og puter. Ta med sovepose.
4. Betaling gjøres ved å fylle ut blanketter på hyttene. Oppslag på hytta om dette.
5. Prisen for overnatting er den samme som for DNT Oslo og Omegns øvrige utbetjente hytter.
5. Aktuelle kart: 

-  Norges-serien fra Nordeca: "Hardangerjøkulen 10039"
-  Turkart: Eidfjord (2006), Finse (2010) og Rallarvegen (2010) 1:50 000, Hardangervidda Vest (2008) 1:100 000 fra Nordeca, Hardangervidda (2009) og Skarvheimen (2009) fra Cappelen Damm

6. Adkomstmuligheter sommer og vinter:
    - Med tog fra Oslo/Bergen, deretter på ski/til fots. 

7. Turforslag - se www.ut.no  

DNT standardnøkkel på hytta.

Hytta ligger rett ved breen.

Hytta har 21 sengeplasser.

Hyttas historie

Hytta ble bygd som en anleggsbrakke i forbindelse med reguleringen av Demmevatn, og stod ferdig i 1896. I lange tider var Demmevasshytta en av de mest besøkte hyttene til DNT, men den ble delvis ødelagt under krigen. Breen trakk seg også tilbake, noe som gjorde adkomsten vanskeligere. I 1946 ble så hytta stengt.

Med sin flotte beliggenhet og nærhet til Hardangerjøkulen, var det synd om den skulle forfalle. I begynnelsen av 60-årene tok brefolket arbeidet med å restaurere den gamle anleggsbrakken. Man fikk også bygd do, og vedskjulet stod ferdig i 1975. I 1996, i anledning 100 års-jubileet, ble Demmevasshytta sin historie nedtegnet. Denne boka kan kjøpes ved henvendelse til DNT Fjellsport Oslo.

Idag er hytta ofte besøkt, og sommerstid blir det arrangert flere brekurs med utgangspunkt i Demmevasshytta. Det er en flott dagsmarsj fra Finse til Demmevasshytta. Fra hytta er det veldig kort anmarsj til breen, noe som gir mulighet for å bruke mye tid i isen.