Innføring i vinterfriluftsliv – Lifjell

Fellestur

Fra dato
10. januar kl. 16:30
Til dato
12. januar kl. 18:00
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne, Ungdom, Fjellsportinteresserte
Turtyper
Fellestur, Skitur, Fjellsport, Telttur, Vintertur
Arrangører
DNT Oslo og Omegn, DNT fjellsport Oslo
Turområde
Telemark - Lifjell (se kart)
Turkode
12540
Dette arrangementet er over!

Vi åpner sesongen med vintersamling på vakre Lifjell, og deler erfaringer om vinterfjellet for å forberede oss på de lengre turene vi drømmer om å gjennomføre senere i vinter.

På turen utveksler vi kunnskap og erfaring i bruk av utstyr, og hvordan man ferdes forsvarlig i høyfjellet om vinteren. Det legges vekt på utføring av ulike oppgaver for å teste eget utstyr og for å høste erfaringer man kan benytte senere på turer i vinterfjellet. Vi legger opp til en rundtur på Lifjell der vi kan få prøvd våre ferdigheter med navigasjon og veivalg i ukjent terreng og i mørket, søke nødly, vurdere skredfare og håndtere vanskelig situasjoner.

Det understrekes at dette ikke er et kurs, men en samling der deltakerne i stor grad selv bidrar med kunnskap.

PROGRAM

Dag 1: Oppmøte i Bø
Vi møtes på Bø stasjon kl. 16:37. Herfra samkjører vi eller tar felles transport til Lifjell skisenter. Alternativt oppmøte på parkeringsplassen ved Lifjell skisenter kl. 17:30. Skitur til camp hvor vi setter opp telt, lager mat og samles til informasjon om turen.

Dag 2: Rundtur på Lifjell med navigasjon og veivalg.

Dag 3: Tur, nedpakking og hjemreise
Turen avsluttes på ettermiddagen etter avtale med deltakerne. Dersom du reiser med tog vil avslutningen av turen korrespondere med toget som går kl. 18:25 tilbake til Oslo.

Med forbehold om endring i programmet!

Generell informasjon:

Pris:
Kr. 400,- på/av Bø i Telemark
Ikke-medlemstillegg kr. 800,- Bli medlem i DNT.

Maks antall deltagere på denne turen: 12

Turpakken inkluderer: To turledere
Transport er ikke inkludert i prisen. Se VY for togbilletter og priser.
Overnatting foregår i egne telt. Du må selv ta med mat og drikke for turen, samt egnet kokeapparat. Det er ikke mulig å handle mat underveis på turen.

Annet:
Vi legger opp til en samling på Friluftshuset, Sørenga onsdagen før avreise. Her blir det litt informasjon om turen og vinterfriluftsliv generelt. Men først og fremst blir det god tid til å stille spørsmål, utveksle erfaringer og komme med innspill til hva helgen kan inneholde. Har du utstyr du er usikker på (eks. soveposen) kan du ta det med og få en vurdering av turlederne.

Hovedleder tar kontakt med deltakerne ca 1-2 uker før turstart.

Gradering av turen: lengde rød/terreng rød
Vinterfjellet er vakkert, men lunefullt. Selv den enkleste skitur kan bli svært krevende med utfordrende skiføre og mye vær. Med riktig og godt utstyr er det oftest disse turene man husker best og som gir godt samhold og gode historier. I fjellet går man utenom preparerte løyper og må være forberedt på å tråkke spor selv. Pakk sekken riktig og smart.

Forkunnskaper:
Deltakerne må ha nødvendig utstyr for overnatting i telt om vinteren, og være kjent med utstyret. Dvs. at man har testet at utstyret er komplett før turen starter. Man kan fint komme med et nytt telt eller ny primus, men må ha forsikret seg om at alle deler er med og at utstyret fungerer. Det er ikke lagt opp til lange distanser på denne turen, men man være i god nok fysisk form til å kunne bære alt utstyr på ryggen. Det er også lov å stille med pulk, men da må man kunne håndtere den i kupert terreng.

Utstyr:
Skiutstyr: fjellski og skismøring/feller.

Turutstyr: Kart, kompass, evt GPS, snøspade, søkestang, telt, førstehjelp, sovepose og egnet liggeunderlag, primus med brennstoff, snøbriller, hodelykt, termos, drikkeflaske, alle måltider og sekk, kuldekrem.og eventuelt  solkrem. Bekledning for vinterfjellet: vind- og vanntett ytterbekledning med hette, lue, votter og vindvotter + reserve, tykk genser eller dunjakke, ullundertøy, ullsokker, ekstra klesskift og gamasjer.

Øvrig utstyr: Telt, sovepose og liggeunderlag må være egnet for vinterbruk. 
Av sikkerhetsmessige årsaker kreves det riktig og viktig bekledning og utstyr i sekken. Vi viser derfor til våre pakkelister. Se også DNTs filmer med tips om hvordan pakke sekk vinter og hvordan kle seg på tur vinter.

Kart og ruteinformasjon:
Turkart Lifjell 1:50 000 eller Lifjell 1:30 000. Sjekk ut.no for oppdatert kart- og ruteinformasjon. Kart kan om ønskelig kjøpes i vårt Tursenter eller i vår nettbutikk.

Viktig informasjon om fellesturer vinter:
Før du melder deg på en tur les: "Viktig informasjon - fellestur vinter" .

Vilkår for deltakelse på fellesturer:
Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i "Vilkår for deltakelse på fellesturer med DNT i Norge".

Ofte stilte spørsmål - se vår faq om fellesturer.
__

Fjellsportaktiviteter innebærer en viss risiko for liv og helse. Vi gjør oppmerksom på at deltakelse på DNT Fjellsport Oslos arrangementer skjer på deltakernes eget ansvar, ref. DNT Oslo og Omegns generelle vilkår pkt. nr. 6, samt pkt. nr. 11 om deltakernes ansvar.

Vi understreker samtidig at ivaretakelse av deltakernes sikkerhet er et grunnleggende mål på våre arrangementer. Våre tur- og kursledere er bre-, klatre- og skredinstruktører, kvalifisert og godkjent etter Norsk Fjellsportforums Nasjonal Standard - den høyeste norske sertifiseringen innen fjellsport. DNT er godkjent arrangør etter samme standard, som forutsetter bruk av anerkjente tekniske metoder for kursgjennomføring og opplæring.

Innføring i vinterfriluftsliv – Lifjell

Vi åpner sesongen med vintersamling på vakre Lifjell, og deler erfaringer om vinterfjellet for å forberede oss på de lengre turene vi drømmer om å gjennomføre senere i vinter. På turen utveksler ...

Kontaktinformasjon: