Fjellsportkurs nivå 1 Jotunheimen

Kurs

Fra dato
21. juli kl. 18:00
Til dato
26. juli kl. 16:00
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne, Ungdom, Fjellsportinteresserte
Turtyper
Kurs, Klatrekurs, Fjelltur, Fjellsport, Brekurs, Bretur, Klatretur, Dntfjellsport, Fjellsportkurs, Fjellklatrekurs
Arrangører
DNT fjellsport Oslo, DNT Oslo og Omegn
Turområde
Breheimen med Jostedalsbreen, Jotunheimen (se kart)
Turkode
12657
Dette arrangementet er over!

Fjellsportkurs er for deg som trives i høyfjellet, og som ønsker å lære om både bre og klatring. Målet med kurset er å gi deg et grunnlag for helhetstenkning rundt høyfjellsaktivitet når det gjelder bre, snø, is og fjell. På fjellsportkurs nivå 1 lærer du grunnleggende ferdigheter innen bre og fjellklatring, samt om turplanlegging, alpine farer, med mer. Vi bor i telt ved Krossbu hele uka, som har kort vei til Jotunheimens største isbre; Smørstabbreen og Smørstabbtindane.

Kurset blir gjennomført med smittevernstiltak.

PROGRAM

Målet med et fjellsportkurs er å gi deg en elementær innføring i fjellsport: tinderangling (lett klatring og klyving blant tinder og egger), klatring i fjell og ferdsel på bre. Dette skal sette deg i stand til å planlegge og gjennomføre turer på egenhånd senere. Naturopplevelse og samhold i taulaget er viktige elementer i dette opplegget. Vi legger vekt både på å mestre klatretekniske problemer og å oppleve vakker fjellnatur. Forsvarlig naturbruk og bevisstgjøring i bruken av naturen er elementer i dette.

Kursopplegget er basert på flest mulig praktiske øvelser, men med gjennomgang av den mest sentrale teorien om kvelden. På turene blir deltakerne delt inn i taulag sammen med en instruktør. Hvor stor vekt det blir lagt på henholdsvis klatring, brevandring og toppturer vil variere noe fra kurs til kurs avhengig av værforholdene. Jotunheimen er et alpint område og været kan skifte svært raskt. Vi har likevel et variert utvalg av turer for all slags vær, og muligheter for å legge inn en ekstra dag i klatrefelt/klatrevegg. På kveldstid blir det gjennomgang av dagens øvelser, noe teori, samt orientering om neste kursdag.

Dag 1: Ankomst Krossbu kl. 18.00

 • Presentasjon av instruktørene
 • Presentasjon av deltakere, forventninger til kurset
 • Generelt om kurset/kursdagene og hva man bør sitte igjen med etter kurset
 • Utdeling/sjekk av utstyr. Gjennomgang av bruk

Dag 2: Turdag på bre

 • Innbinding på bre
 • Bevegelsesteknikk i is – øvelse uten tau. Bruk av stegjern, øks, trinnhugging, hopping.
 • Enkel gange i is med tau
 • Redning i is og eventuelt snø (viktig at alle får prøvd alle plassene i taulaget)

Oppsummering mellom hver redning. Vi lærer av det som er gjort – eller utelatt

Dag 3: Turdag på klatrefelt

 • Innbinding ved klatring
 • Kameratsjekk
 • Demo av taubrems / sikring (evt. deltagerne tørrtrener)
 • Bevegelsesteknikk
 • Rappell
 • Legge topptaufester i trær og bolter
 • Standplass
 • Rappellfester
 • Demonstrasjon av vekselled med taulagsrutiner, plassering av mellomforankringer, etablering av standplass med mer.

Kveldstema: Gjennomgang av morgendagen og turen. Vi setter sammen elementene som er lært til nå med tanke på gjennomføring av turen.

Dag 4: Turdag med klatring og bre

Enkel klatretur, men gjerne med innslag av enkel brevandring. Turen legges opp etter rådende vær- og føreforhold og avgjøres i løpet av kurset basert på dette.

Dag 5: Turdag på bre

 • Videre trening av redning på både is og snø
 • Snøbakketeknikk

Kveldstema: Gjennomgang av dagen i dag, orientering på bre og planlegging av morgendagens tur.

Dag 6: Turdag med klatring, avslutning og hjemreise

Det legges opp til en tur der man også går på bre som byr på mer utfordringer bremessig en forrige turdag. Turen legges opp etter rådende vær- og føreforhold og avgjøres i løpet av kurset basert på dette. Vi legger opp til en egen orienteringsøvelse i løpet av dagen hvis dette blir mulig å gjennomføre med tanke på tidsbruk, forhold og eventuelle andre hensyn.
Kursavslutning på Krossbu på ettermiddagen ca. kl. 16.00.

Generell informasjon

Pris:
Kr 8690,-
Ikke-medlemstillegg kr. 800,- Bli medlem i DNT.  

Kurspakken inkluderer: instruksjon og teltavgift på Krossbu
Deltakerne må selv ordne med transport til kursstedet, og alle måltider (frokost, lunsj, snacks og middag)

Maks antall deltakere: 12 (pluss 4 instruktører)

Annet:
Velkomstbrev sendes deltakerne 1-2 uker før kursstart. Der står det blant annet hvem som er kursleder og kontaktinformasjon til denne. Kursleder vil ta nærmere kontakt med deltakerne innen kursstart om ytterligere detaljer.  

Forkunnskaper
Kurset krever ingen forkunnskaper, ut over at du er i god fysisk form. Kjennskap til klatring og brevandring fra tidligere vil være en fordel, men er ikke et krav for deltakelse. Enkelte av dagene på fjellet kan bli lange.
Aldersgrense for kurset er 18 år.

Gradering: krevende

Utstyr

Personlig klatreutstyr:
Komplett utstyrsliste finner du HER.

Personlig turutstyr:
Breboka, Håndbok i brevandring, utgitt av DNT Fjellsport. Boka kan kjøpes i DNT-butikken

Bekledning for høyfjellet: vind- og vanntett ytterbekledning, lue, hals/skjerf, vindvotter og votter (+ reserve), tykk genser eller dunjakke, ullundertøy, ullsokker (+ reserve), ekstra klesskift og lange gamasjer.
Klær på bre blir møkkete, så ikke velg det nyeste og fineste du har.

Fottøy: fjellstøvler (stiv såle, godt impregnerte, må være inngått).

Turutstyr: blant annet kart og kompass, telt, liggeunderlag, sovepose, kokeutstyr, førstehjelp, ryggsekk (evt med plastsekk innvendig mot fuktighet), hodelykt, termos, drikkeflaske, solbriller/brebriller, solkrem (høy faktor), papir og blyant, fløyte med snor og toalettsaker. 

Øvrig utstyr: Av sikkerhetsmessige årsaker kreves det riktig og viktig bekledning og utstyr i sekken. Vi viser derfor til vår pakkeliste sommer

Leie av utstyr:
Alt bre- og klatreutstyr, unntatt klatresko, kan leies. Pris for komplett pakke er kr 300,- for kurset. Hvis du trenger å leie utstyr må du melde fra om dette ved påmelding.

Smittevernstiltak på aktiviteter og hytter
DNT har utarbeidet en instruks for smittevern både for aktiviteter og for hyttene, som det er viktig at alle deltakere er forberedt på. Vi ber alle om å sette seg inn i reglene som gjelder og hva det er viktig å tenke på ved deltakelse på turer og aktiviteter i regi av DNT og for besøk på DNTs hytter. Ved klatring, bre- og fjellsportaktivitet forholder vi oss til Norges Klatreforbunds anbefalinger. Det er også viktig å oppdatere seg på de siste anbefalingene fra FHI og følge disse før dere deltar på aktivitet. Det er lagt til rette for at alle som ikke bor i samme husstand kan holde minst en meter avstand. 

Kart og ruteinformasjon:
Sjekk ut.no for oppdatert kart- og ruteinformasjon. Kart kan om ønskelig kjøpes i vårt Tursenter eller i vår nettbutikk.
Turkart Jotunheimen Vest 1:50 000. Rutebeskrivelser finnes blant annet i "Breføreren" (DNT 2001) og "Klatrefører for Jotunheimen" (Norsk Tindeklubb 2005)

Les mer om hytta her:
Krossbu
Hytta ligger langt nordvest i Jotunheimen ved foten av Sognefjellet rett ved Sognefjellsvegen (fv. 55). Den er et flott utgangspunkt for toppturer i området ved Smørstabbrean og turer over breen og til Fannaråken

Viktig informasjon om fellesturer sommer:
Før du melder deg på en tur les: "Viktig informasjon - fellestur sommer" .

Vilkår for deltakelse på fellesturer:
Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i "Vilkår for deltakelse på fellesturer med DNT i Norge".

Fjellsportaktiviteter innebærer en viss risiko for liv og helse. Vi gjør oppmerksom på at deltakelse på DNT fjellsport Oslos arrangementer skjer på deltakernes eget ansvar, ref. DNT Oslo og Omegns generelle vilkår. Vi understreker samtidig at ivaretakelse av deltakernes sikkerhet er et grunnleggende mål på våre arrangementer. 

Er du usikker på erfaring som kreves? Vennligst kontakt Tursenteret: info@dntoslo.no 

Ofte stilte spørsmål - se vår faq om fellesturer.

Instruktører og turledere:
Våre kursledere er bre-, klatre- og skredinstruktører, kvalifisert og godkjent etter Norsk Fjellsportforums Nasjonal Standard - den høyeste norske sertifiseringen innen fjellsport. DNT er godkjent arrangør etter samme standard, som forutsetter bruk av anerkjente tekniske metoder for kursgjennomføring og opplæring.

Våre turledere er frivillige. De har gjennomgått turlederkurs og har mye fjellerfaring. Turlederne gjør sine turlederoppdrag med stor glede og deler villig sin friluftserfaring og - glede med deltakerne. Les gjerne mer om våre hvem våre turledere er her.

Fjellsportkurs nivå 1 Jotunheimen

Fjellsportkurs er for deg som trives i høyfjellet, og som ønsker å lære om både bre og klatring. Målet med kurset er å gi deg et grunnlag for helhetstenkning rundt ...