Brekurs i blåisen Hardangerjøkulen - Demmevasshytta

Ønsker du å oppleve og utforske isbreenes spektakulære landskap langt fra alfarvei? På dette brekurset får du kunnskap om hvordan breen beveger seg, om veivalg, ferdsel og utstyr, hvordan du trygt kan ferdes og oppleve breen.

PROGRAM

Dag 1: Ankomst Finse stasjon (1.222 moh)
Oppmøte første dag på det nye selvbetjeningskvarteret ved Finsehytta (gamle Brebua) kl. 20.00, ca 400 m fra stasjonen. Vi lar oss inspirere av proviantlageret på hytta og lager en god middag sammen. I løpet av kvelden vil det bli presentasjon av instruktører og deltakere med en forventningsavklaring til kurset. Det blir også en kort presentasjon av kursets oppbygging. Tilslutt vil det bli utdeling av personlig breutstyr og hvis tid blir det gitt en introduksjon til knuter og innbinding.

Dag 2: Brebua - Demmevasshytta (1313 moh), 7-9 timer
Turen går til Demmevasshytta - en tur på 7-9 timer, så det blir sen middag på kvelden.

Dag 3 og 4: Kursdager på isen
Det blir lange og innholdsrike dager på breplatået på Hardangerjøkulen og ikke minst i blåisen i brefallet Rembesdalsskåkji.

Brekurset er ment som en innføring i brevandringens verden. Det vil gi deg kunnskap og opplevelser i høyfjellet som du kan ta med videre på egne turer. Under kurset vil du lære de mest grunnleggende ferdigheter for at du sammen med andre skal kunne ferdes trygt over isen. Du vil lære om hvordan breen beveger seg, veivalg og ferdsel, sikringsteknikk og hvordan vi tryggest forserer sprekkområder, samt hvordan vi bruker stegjern, isøks og andre sikringsmidler. På kveldstid blir det gjennomgang av dagens øvelser, noe teori, samt orientering om neste dag. Det blir lange og innholdsrike dager på breen.

Dag 5: Demmevasshytta - Finse stasjon. Hjemreise
Kursslutt siste dag kl. 18.00 på Finse stasjon.

Formål med kurset og læringsmål

Kurset skal gi deltakerne en anledning til å oppdage gledene ved brevandring, og det skal vise en vei til å ferdes på bre på en sikker og naturvennlig måte. Kurset skal også vise hvordan man ferdes i fjellet på en trygg og naturvennlig måte.

Etter kurset skal du som deltaker

  • Kjenne til grunnleggende stegjern- og bevegelsesteknikk på is
  • Kjenne til hensiktsmessig utstyr, knuter og inndeling av taulag på bre
  • Kjenne til taulagsrutiner på is og snø
  • Kjenne til snøbakketeknikk
  • Kunne utføre redning fra bresprekk
  • Få erfaring med orientering på bre
  • Kjenne til enkel brelære
  • Kjenne til konsekvenstenkning på bretur
  • Kjenne til naturvennlig ferdsel på bre

Generell informasjon

Pris:
Kr 7999,-
Ikke-medlemstillegg kr. 800,- Bli medlem i DNT. 
På dette kurset får DNT medlemmer mellom 16 og 26 år en rabatt på kr 500,-. Denne rabatten er sponset av DNT ung Oslo og Frifond

Kurspakken inkluderer: instruksjon, utstyrsleie, losji på den selvbetjente hytta Brebua og Demmevasshytta, og alle måltider (egenkomponert mat fra proviantlageret), med unntak av: første dag kun middag, siste dag kun frokost + niste/termos. NB! Hvis noen ønsker å variere frokost/nistepakkene sine på selvbetjeningshyttene, kan det være greit å ta med seg litt ferskt brød.  Det er kun knekkebrød på selvbetjeningshyttene.
Deltakerne må selv ordne med transport til kursstedet.
Se VY for kollektivtransport. 

Nødvendig spesialkost: Gi beskjed ved påmelding!

Maks antall deltakere: 8 (pluss 2 instruktører)

Annet:
Velkomstbrev sendes deltakerne 2 uker før kursstart. Der står det bl.a. hvem som er kursleder og kontaktinformasjon til denne.

Forkunnskaper:
Ingen krav til forkunnskaper annet enn at deltakere har alminnelig god utholdenhet og er fjellvant.
Deltakere bør være minst 16 år. For deltakere under 18 år forutsettes foresattes samtykke.

Gradering: krevende

Utstyr

Personlig utstyr:
Bekledning for høyfjellet: vind- og vanntett ytterbekledning, lue, hals/skjerf, vindvotter og hansker (+ reserve), tykk genser eller dunjakke, ullundertøy, ullsokker (+ reserve), ekstra klesskift og lange gamasjer. Ta i tillegg med klær for innebruk.
Klær på brekurs blir møkkete, så ikke velg det nyeste og fineste du har.

Fottøy: fjellstøvler (stiv såle, godt impregnerte, må være inngått).

Turutstyr: Sovepose og liggeunderlag til overnatting. Kart og kompass, førstehjelpsutstyr, ryggsekk (gjerne med plastsekk innvendig mot fuktighet), hodelykt (+ ekstra batterier), termos, drikkeflaske, solbriller/brebriller, solkrem (høy faktor), papir og blyant og toalettsaker.

Av sikkerhetsmessige årsaker kreves det riktig og viktig bekledning og utstyr i sekken. Vi viser derfor til vår pakkeliste sommer

Breutstyr:
Deltakeravgiften inkluderer alt nødvendig breutstyr. Det eneste du som deltaker trenger å stille med er stive fjellsko. Oppgi skostørrelse ved påmelding slik at du får riktig stegjern. Beregn ekstra plass i sekken til å bære breutstyret.

Kart og ruteinformasjon:
Sjekk ut.no for oppdatert kart- og ruteinformasjon. Kart kan om ønskelig kjøpes i vårt Tursenter eller i vår nettbutikk.

Les mer om hyttene her:
Finse selvbetjeningshytta (Brebua): 
Hytta er utstyr er utstyrt med alt du trenger av kopper, kar, mat (ikke ferskmat) og ved. Her lager gjestene mat i fellesskap. Utvalget for glutenallergikere, vegetarianere og andre dietter er begrenset. Hytta har elektrisk strøm, vann, vannklossett og dusjer. Selvbetjeningshytta kan ikke benyttes av andre enn planlagte gruppeturer gjennom DNT Oslo og Omegn før i slutten av mai 2020. Den vil bli låst med egen lås fram til det.
Demmevasshytta

Viktig informasjon om fellesturer sommer:
Før du melder deg på en tur les: "Viktig informasjon - fellestur sommer" .

Vilkår for deltakelse på fellesturer:
Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i "Vilkår for deltakelse på fellesturer med DNT i Norge".

Fjellsportaktiviteter innebærer en viss risiko for liv og helse. Vi gjør oppmerksom på at deltakelse på DNT fjellsport Oslos arrangementer skjer på deltakernes eget ansvar, ref. DNT Oslo og Omegns generelle vilkår. Vi understreker samtidig at ivaretakelse av deltakernes sikkerhet er et grunnleggende mål på våre arrangementer. 

Er du usikker på erfaring som kreves? Vennligst kontakt Tursenteret: info@dntoslo.no 

Ofte stilte spørsmål - se vår faq om fellesturer.

Instruktører og turledere:
Våre kursledere er bre-, klatre- og skredinstruktører, kvalifisert og godkjent etter Norsk Fjellsportforums Nasjonal Standard - den høyeste norske sertifiseringen innen fjellsport. DNT er godkjent arrangør etter samme standard, som forutsetter bruk av anerkjente tekniske metoder for kursgjennomføring og opplæring.

Våre turledere er frivillige. De har gjennomgått turlederkurs og har mye fjellerfaring. Turlederne gjør sine turlederoppdrag med stor glede og deler villig sin friluftserfaring og - glede med deltakerne. Les gjerne mer om våre hvem våre turledere er her.

Brekurs i blåisen Hardangerjøkulen - Demmevasshytta

Ønsker du å oppleve og utforske isbreenes spektakulære landskap langt fra alfarvei? På dette brekurset får du kunnskap om hvordan breen beveger seg, om veivalg, ferdsel og utstyr, hvordan du trygt ...