NF Veilederkurs klatring høyfjell

Kurs

Fra dato
5. august kl. 09:00
Til dato
9. august
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne, Ungdom, Fjellsportinteresserte
Turtyper
Kurs, Instruktørkurs, Instruktørutdanning, Klatrekurs, Veilederkurs
Arrangører
DNT Oslo og Omegn, DNT fjellsport Oslo
Turområde
Breheimen med Jostedalsbreen, Jotunheimen (se kart)
Dette arrangementet er over!

Ønsker du å gå videre med instruktørutdannelsen og bli sertifisert klatreinstruktør 1 høyfjell? Da er dette avsluttende kurset i klatreinstruktørutdanningen til NF for deg. Ved bestått kurs vil du kunne være instruktør på blant annet våre klatrekurs og fjellsportskurs som holdes i fjellet. 

DNT har årlig en mengde kurs i lavland og høyfjell, og vi trenger flere dyktige og kvalifiserte klatreinstruktører. Å jobbe som instruktør har mange positive sider. Du treffer hyggelige folk som har samme type interesser som deg selv, og som trives utendørs og i fjellet. Du treffer også andre dyktige instruktører både i ditt eget og andre miljøer. Sist, men ikke minst; du får muligheten til å inspirere andre til å drive med spennende og bratt friluftsliv. Høres dette ut som noe for deg, ser vi frem til å motta din søknad om deltakelse på instruktørkurs.

 

PROGRAM

Oppmøte første dag på Turtagrø hotell klokka 09.00.

Kurset holdes blant tinder og breer på Sognefjellet og i Hurrungane. Vi vil oppholde oss for det meste på tur der vi legger opp til øvelser og diskusjoner rundt veilederrollen. Noen stikkord er instruktør– og førerrollen, føring, HMS (helse, miljø og sikkerhet), formidlingsteknikker, de kloke veivalgene, klatreteknikker i alpint lende, kameratredning tilpasset høyfjellet (både bre og fjellredning), bivuakk, skade i høyfjellet, naturkunnskap og naturvennlig ferdsel i fjellet.

Gjennom hele kurset vil du ha en løpende, muntlig vurdering fra instruktørene hvor du vil få tilbakemelding om sikkerhet, egenferdighet, formidlingsevne og lederegenskaper. Dette vil til slutt bli utgangspunktet for den avsluttende samtale og skriftlig vurdering.

Du finner mer informasjon om kursinnhold i Nasjonal Standards kursbeskrivelse og temalister for veilederkurs klatring, fra side 44.

Kurslutt siste dag klokka 16.00

Formål med kurset og læringsmål

Etter kurset skal deltakerne være forberedt på rollen som klatreinstruktør og bevisst det ansvaret som følger med. Kurset skal gi grunnlag for å vurdere hvordan ulike tema på klatre- og kameratredningskurs bør formidles. Veilederkurset skal også være en praktisk eksamen hvor deltakerne skal vise at de har nødvendig forståelse, kunnskap og egenferdighet innen sikkerhet, sikringsarbeid, klatreteknikk og formidling, samt vise at de har nok initiativ og driv til å fungere som instruktør.

Etter kurset skal du som deltaker

 • Beherske de temaene som inngår i metode- og veilederkursene godt nok til å kunne gi klatrekursdeltakere kompetent, sikker og inspirerende veiledning
 • Ha en grundig forståelse av utstyr til flertaulengders naturlig sikret klatring og bruken av dete, og kunne vurdere utstyret ulike funksjoner, bruksområder og begrensninger. De skal forstå hva som er feil bruk av utstyret og hvilke konsekvenser det kan medføre. De skal også kunne formidle dette til deltakere i en kurssammenheng.
 • Kunne bruke og vurdere standard metodesett ved flertaulengders naturlig sikret klatring, herunder knuter, bruk av taubrems, sikringsplasseringer og forlengere, sikringskjeden, standplasser, klatring på enkelttau og dobbelttau. De skal også kunne formidle dette til deltakere i en kurssammenheng.
 • Ha en grundig forståelse av, og evne til å bruke, standard metodesett for flertaulengders rappell, samt metoder for å ivareta deltakeres sikkerhet under flertaulengders rappell når man kun er en instruktør. De skal også kunne formidle dette til deltakere i en kurssammenheng.
 • Kunne velge og beherske standard metoder for kameratredning, samt å formidle dette til deltakere i en kurssammenheng.
 • Forstå og mestre grunnleggende prinsipper for friluftsveiledning, og kunne velge hvilke pedagogiske arbeidsformer som egner seg best for å formidle de ulike læringsmomentene.
 • Anerkjenne det ansvaret som følger med i instruktørrollen, kunne ta ledelse, og fremstå som en trygg og god leder i kurssammenheng. 

Generell informasjon

Pris
Kursavgift: Pris kommer snart.
Deltakerne overnatter i telt og betaler selv teltavgift. Man må også ha med egen mat. Mer informasjon blir sendt ut av kursleder senest to uker før kursstart.

Dette kurset gir deltakere mulighet til å søke om kursstøtte fra DNT fjellsport Oslo. Mer informasjon om denne ordningen

Kurspakken inkluderer: instruksjon og utstyrsleie
Deltakerne må selv ordne med transport til kursstedet, og alle måltider (frokost, lunsj, snacks og middag).

Maks antall deltakere: 8 (pluss to instruktører)

Forkunnskaper/opptakskrav

 • Fylt 18 år ved kursest begynnelse.
 • Gjennomført metodekurs klatring (i løpet av de siste 3 årene).
 • Dokumentert assistentpraksis etter kravene (se avsnitt 9.4 NF standarden).
 • Minst 2  års  erfaring  med  leding  på  flertaulengders  ruter  i  høyfjellet  (jf  9.5.1)  i  ulike områder. Aktiviteten skal innbefatte en betydelig andel flertaulengders ruter på naturlige sikringer.
 • Dokumentert erfaring fra alpint terreng, inkludert bre og isklatring.
 • Gjennomført flere turer med overnatting ute, sommer og vinter.
 • Grunnleggende førstehjelpkunnskap kreves før godkjenning.

Søknadsprosess
Søknadsfrist er 10. juni

Søknad, NF loggbok, evalueringsskjema fra metodekurs og all assistentpraksis, sendes til DNT Oslo på frivillig@dntoslo.no

Husk å vær nøye med utfyllingen - da tar din søknadsbehandling kortere tid. Ved spørsmål om søknad eller loggbok, ta kontakt med Norsk Fjellsportforum

Administrasjonen i samarbeid med Kurs- og instruktørkomiteen (KIK) i DNT Oslo vurderer søknaden som godkjent/ikke godkjent. Deretter er det løpende opptak ved godkjente søknader. Kvalifiserte søkere som har søkt før fristen får førsteprioritet. Du kan også søke etter søknadsfristen og får da plass om du er kvalifisert og det fremdeles er ledige plasser. 

Søknadsskjema finnes her (dokumenter dine kurs og generelt erfaringsnivå)

Loggbok finnes her (dokumenter din egen klatreerfaring)

 

Vilkår for deltakelse på fellesturer
Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i "Vilkår for deltakelse på fellesturer med DNT i Norge".

Fjellsportaktiviteter innebærer en viss risiko for liv og helse. Vi gjør oppmerksom på at deltakelse på DNT fjellsport Oslos arrangementer skjer på deltakernes eget ansvar, ref. DNT Oslo og Omegns generelle vilkår. Vi understreker samtidig at ivaretakelse av deltakernes sikkerhet er et grunnleggende mål på våre arrangementer. 

Er du usikker på erfaring som kreves? Vennligst kontakt Infosenteret: info@dntoslo.no 

Ofte stilte spørsmål - se vår faq om fellesturer.

Instruktører og turledere

Våre kursledere er bre-, klatre- og skredinstruktører, kvalifisert og godkjent etter Norsk Fjellsportforums Nasjonal Standard - den høyeste norske sertifiseringen innen fjellsport. DNT er godkjent arrangør etter samme standard, som forutsetter bruk av anerkjente tekniske metoder for kursgjennomføring og opplæring.

Våre turledere er frivillige. De har gjennomgått turlederkurs og har mye fjellerfaring. Turlederne gjør sine turlederoppdrag med stor glede og deler villig sin friluftserfaring og - glede med deltakerne. Les gjerne mer om våre hvem våre turledere er her.

NF Veilederkurs klatring høyfjell

Ønsker du å gå videre med instruktørutdannelsen og bli sertifisert klatreinstruktør 1 høyfjell? Da er dette avsluttende kurset i klatreinstruktørutdanningen til NF for deg. Ved bestått kurs vil du kunne være ...

Kontaktinformasjon: