Fjellsportturer og jubileumsfeiring på Fondsbu - ny tur

Fellestur

Fra dato
10. juli 2020 kl. 18:00
Til dato
14. juli 2020 kl. 10:00
Vanskelighetsgrad
Ekstra krevende  
Passer spesielt for
Voksne, Ungdom, Fjellsportinteresserte
Turtyper
Fellestur, Fottur, Turkatalog2020_Topptur, Turkatalog2020, Fondsbu, Tinderangling, Fjelltur, Fjellsport, Jotunheimen
Arrangører
DNT Oslo og Omegn, DNT fjellsport Oslo , Fondsbu
Turområde
Jotunheimen (se kart)
Turkode
12935
Dette arrangementet er over!

Kombiner spektakulære toppturer, flere foredrag i anledning 200-årsjubileet for førstebestigning av Falketind og gourmet festmiddag med lokale råvarer på Fondsbu .

Fondsbu ligger i den sørlige delen av Jotunheimen ved innsjøen Bygdin. Hytta har et levende miljø, et vell av turmuligheter og er et populært sted for turglade turister.

"Bo lenger! Opplev mer!"

PROGRAM

Les artikkel om turen her: Fjellsportturer og jubileumsfeiring på Fondsbu

Dag 1: Oppmøte Fondsbu (1061 moh)
Oppmøte på Fondsbu innen kl. 18. Deretter blir det innsjekking, felles middag og kveldssamling.
Det blir presentasjon og informasjon om dagene samt gjennomgang av smittevernstiltak på turen og på hyttene.

Dag 2: Formiddagstur og foredrag i anledning Falketind-jubileet
På formiddagen går vi en kort topptur fra Fondsbu, til Utsikten. Her får du panoramautsikt - blant annet ned til Fondsbu og inn i resten av Jotunheimen og noen Hurrungane sine høyeste topper. Det sies at det var på dette stedet at Aasmund Olavsson Vinje ble inspirert til å navngi fjellområdet «Jotunheimen».

På ettermiddagen blir det flere foredrag i anledning 200-årsjubileum for førstebestigning av Falketind. Den 14. juli 1820 på en pionervandring gjennom en hvit flekk på Norgeskartet, nemlig Jotun Fjælde, nådde botanikeren og zoologen Christian Peder Blanco Boeck, geologen Balthazar Mathias Keilhau og den lokale kjentmannen Ola Urden toppen av Falketind, via den nå såkalte pionerruta.

Det planlegges en stor markering av dette med foredrag om:

  1. Turen i 1820 - reiserute og formål, ved Anne Melgaard fra Nasjonalbiblioteket
  2. Jotunheimen fra de første pionerne og fram til i dag, ved Birger Løvland
  3. Hvem var Ola Urden? av Tor Harald Skogheim, journalist, fjellmann og historiker
  4. Boeck og Keilhau endte turen sommeren 1820 i Jostedalen – foredrag om pionernes betydning for norsk fjellhistorie sett fra Jostedalen, ved Steinar Bruheim leder i Jostedalen Breførarlag 

På kvelden blir det festmiddag på Fondsbu i anledning feiringen med inviterte gjester, taler og musikkinnslag, samt gourmetmiddag basert på kortreiste råvarer. Bestyrerinnen Solbjørg er kjent for å servere nydelig lokalmat og for å skape hyggelig atmosfære. Hun legger stor vekt på å nytte lokale råvarer i sitt kjøkken og alt blir laget fra grunnen av.

Dag 3 og 4: Toppturdager
Jotunheimen byr på mange flotte dagsturer og toppturmål, og vi velger oss det fineste etter nivå, vær og ønsker.

Dagsturmuligheter fra Fondsbu, med spennende bratte og luftige opplevelser, kan for eksempel være; Slettmarkspiggen (2164 moh), Galdeberget (2075 moh), Høgbrotet (1630 moh), Snøhølstinden (2141 moh) eller Langeskavltinden (2014 moh).

Dag 5: Hjemreise eller deltagelse på en av jubileumsturene til Falketind eller Snøggeknosi
Oppholdet avsluttes etter frokost, men for de som ønsker det kan man ta kontakt med Fondsbu hvis man ønsker å bli en ekstra dag, for å bli med på guidet tur via pionerruta til Falketind eller Snøggeknosi ​​​​​​.

Med forbehold om endring i programmet!
Alle tidsberegninger er gjort ut i fra en gjennomsnittsfart på ca 3 km/ t. Vær obs på at pauser, vær- og føreforhold, ol. ikke er innberegnet i tid brukt på turen. 

Generell informasjon

Pris:
Kr. 4799,-
Ikke-medlemstillegg kr. 800,- Bli medlem i DNT.
På denne turen får DNT medlemmer mellom 18 og 26 år en rabatt på kr 500,-. Denne rabatten er sponset av DNT ung Oslo og Frifond.
Turen er støttet av Bjørstads Stiftelse med kr 500,-.

Turpakken inkluderer: Overnatting, turledere, sengetøy og alle måltider (frokost, niste/termos og vanligvis tre-retters middag, men festmiddag lørdag), med unntak av: første dag kun middag, siste dag kun frokost + niste/termos.

Matallergi: Gi beskjed ved påmelding!

Maks antall deltakere: 12 (pluss to turledere) 

Annet:
Velkomstbrev sendes deltakerne 1-2 uker før turstart. Der står det blant annet hvem som er hovedturleder og kontaktinformasjon til denne.

Gradering av turen: svart
Gradering på årets sommerturer varierer fra litt krevende til ekstremt krevende.

Sommerfjellet er vakkert, men selv den enkleste fotturen kan bli krevende med utfordrende vær. Turene foregår i alpint terreng utenfor merket sti, tidvis over 2000 moh. Ved dårlige vær kan det bli sludd, snø og minusgrader. Med riktig og godt utstyr er det oftest disse turene man husker best og som gir godt samhold og gode historier.  Pakk sekken riktig og smart.

Forkunnskaper:
Dagsturene er lange og krevende og vil gå i alpint terreng. Deltakerne må ha erfaring fra slike turer.

Sammen med turledere går man i et risikofellesskap hvor det forventes at deltakerne skal ha mye erfaring fra tilsvarende turer i sommerfjellet.

Utstyr:
Av sikkerhetsmessige årsaker kreves det riktig og viktig bekledning og utstyr i sekken. Vi viser derfor til vår pakkeliste sommer. Det anbefales en dagsturssekk på minst 40 L.

NB! Deltakerne får sengetøy på hytta.

Smittevernstiltak på aktiviteter og hytter
DNT har utarbeidet en instruks for smittevern både for aktiviteter og for hyttene, som det er viktig at alle deltakere er forberedt på. Vi ber alle om å sette seg inn i reglene som gjelder og hva det er viktig å tenke på ved deltakelse på turer og aktiviteter i regi av DNT og for besøk på DNTs hytter. Ved klatring, bre- og fjellsportaktivitet forholder vi oss til Norges Klatreforbunds anbefalinger. Det er også viktig å oppdatere seg på de siste anbefalingene fra FHI og følge disse før dere deltar på aktivitet. Det er lagt til rette for at alle som ikke bor i samme husstand kan holde minst en meter avstand. 

Les mer om hytta her:
Fondsbu

Kart og ruteinformasjon:
Turkart Jotunheimen Vest 1:50 000. Sjekk ut.no for oppdatert kart- og ruteinformasjon. Kart kan kjøpes i vår Turinformasjon eller på Nettbutikken 

Adkomst:
Med bil fra øst kjører man til Fagernes før man fortsetter videre opp Begnadalen forbi Vangsmjøsa og opp til Tyinkrysset. I Tyinkrysset tar man av til høyre og kjører de neste få km opp til Tyin. Der er det skiltet inn til Fondsbu. På grusvei ca 20 km inn til Fondsbu.

For offentlig transport, se entur.no 

Viktig informasjon om fellesturer sommer:
Før du melder deg på en tur les: "Viktig informasjon - fellestur sommer" .

Vilkår for deltakelse på fellesturer:
Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i "Vilkår for deltakelse på fellesturer med DNT i Norge".

Fjellsportaktiviteter innebærer en viss risiko for liv og helse. Vi gjør oppmerksom på at deltakelse på DNT fjellsport Oslos arrangementer skjer på deltakernes eget ansvar, ref. DNT Oslo og Omegns generelle vilkår. Vi understreker samtidig at ivaretakelse av deltakernes sikkerhet er et grunnleggende mål på våre arrangementer. 

Ofte stilte spørsmål - se vår faq om fellesturer.

Turledere:
Våre turledere er frivillige. De har gjennomgått turlederkurs og har mye fjellerfaring. Turlederne gjør sine turlederoppdrag med stor glede og deler villig sin friluftserfaring og - glede med deltakerne. Les gjerne mer om hvem våre turledere er her.

Fjellsportturer og jubileumsfeiring på Fondsbu - ny tur

Kombiner spektakulære toppturer, flere foredrag i anledning 200-årsjubileet for førstebestigning av Falketind og gourmet festmiddag med lokale råvarer på Fondsbu . Fondsbu ligger i den sørlige delen av Jotunheimen ved innsjøen Bygdin. ...