Jubileumstur til Demmevasshytta (125 år)

Fellestur

Fra dato
23. april kl. 20:00
Til dato
25. april kl. 18:00
Vanskelighetsgrad
Ekstra krevende  
Passer spesielt for
Voksne, Ungdom, Fjellsportinteresserte
Turtyper
Fellestur, Skitur, Finse, Hyttetur, Fjelltur, Vinter, Demmevasshytta, Fjellsport, Turkatalog2021, Brebua
Arrangører
DNT Oslo og Omegn, DNT fjellsport Oslo , Finsehytta
Turområde
Hardangervidda (se kart)
Turkode
13031

Bli med på fjellskitur til en av Norges vakreste og mest spektakulære hytter ved foten av Hardangerjøkulen. Turistforeningens juvel Demmevasshytta fyller 125 år i år! Vi krysser Hardangerjøkulen i det som blir en vill og vakker skitur fra Finse. Demmevasshytta klamrer seg til fjellveggen noen hundre meter over brefallet Rembesdalskåki, som er et oppsprukket brefall med mye spennende blåis. Hytta ble bygget i 1896 og var en gang DNTs mest besøkte hytte. Den er i dag en av de mest utilgjengelige hyttene som eies av DNT Oslo og Omegn. Har du først tatt den strabasiøse turen dit, er det unektelig en opplevelse å være på hytta, som er et favorittsted for mange fjellsportentusiaster.

PROGRAM

Dag 1: Oppmøte Brebua, Finse 1.223 moh
Hovedturleder tar dere imot fra ca. kl. 20.00 på Finse stasjon. Det er omtrent 400m på ski fra stasjonen til Brebua, som ligger på tunet til Finsehytta.

Vi lar oss inspirere av proviantlageret på hytta og lager en god kveldsrett sammen. Deretter bruker vi kvelden til å bli kjent med hverandre og planlegge de neste dagene.

Dag 2: Brebua - Demmevasshytta 1.300 moh, ca. 18 km/7-9 timer
Etter en god felles frokost, som hver enkelt medbringer, starter vi tidlig og går avhengig av været enten over toppen på Hardangerjøkulen til Demmevasshytta eller rundt breen på vestsiden. 

Vel fremme på hytta nyter vi solnedgangen over brefallet. Vi finner ingredienser fra proviantlageret på hytta og lager en god middag sammen.

Vi fyrer opp i ovnen og tar plass i sofaen under bokhylla med litteratur om fjellsport. Deretter bruker vi kvelden til unike historier om Demmevasshytta. Myteomspunnet med en spennende historie, er hytta et levende bremuseum med god atmosfære. Den ble bygget som anleggsbrakke i 1896 for å lage tappetunell fra nedre Demmevann. DNT kjøpte hytta i 1901 og drev den først som ubetjent, og senere som betjent hytte fra 1908 til 1941. Hytta var i perioder en av DNT’s mest besøkte hytter. Etter hvert som breen trakk seg tilbake og adkomsten ble vanskeligere, ble hytta nedlagt. Det var brefolket som på 1960-tallet tok arbeidet med å restaurere den gamle hytta. Resultatet er at Demmevasshytta i dag fungerer som et kurssted og turmål for DNT fjellsport Oslo og andre som ønsker å arrangere kurs og turer dit.

Dag 2: Demmevasshytta - Finse, ca. 18 km/7-9 timer
Har du ikke betraktet utsikten fra den unike Demmedassen enda, så sitt ned med døra på vid gap og løs verdensproblemene, mens du ser utover Hardangerjøkulen.
Vi får en fin tur tilbake til Finse enten på vestsiden eller over breen avhengig av været.

Turen avsluttes ca. kl. 18.00 på Finse stasjon, og du vil allerede savne hytta.

Med forbehold om endring i programmet!

PRIS

Kr. 3490,-
På denne turen får DNT medlemmer mellom 18 og 26 år en rabatt på kr 500,-. Denne rabatten er sponset av DNT ung Oslo og Frifond.
Turen er støttet av Bjørstads Stiftelse med kr 500,-.
Ikke-medlemstillegg: kr. 1.000,-  Bli medlem i DNT 
Valgfritt tillegg ved påmelding: Leie av breutstyr kr. 300,-

Turpakken inkluderer: turledelse, overnatting på Brebua og Demmevasshytta, og middag fredag og lørdag. 
Du må selv medbringe tørrmat (brød/pålegg) til frokost og lunsj lørdag og søndag. 

Maks antall deltagere på denne turen: 10 (pluss to turledere/instruktører)

Velkomstbrev sendes deltakerne på e-post ca. 1-2 uker i forkant av turen. Der står det blant annet hvem som er hovedturleder og kontaktinformasjon til denne.

Passer turen for meg

Dagsturene er lange og krevende med relativt tung sekk, og vil gå i høyfjellsterreng utenfor merket sti og over bre. Du må ha solid erfaring med fjellski fra før og være i god fysisk form.

Gradering: Ekstra krevende
Vinterfjellet er vakkert, men lunefullt. Selv den enkleste skitur kan bli svært krevende med utfordrende skiføre og mye vær. Med riktig og godt utstyr er det oftest disse turene man husker best og som gir godt samhold og gode historier. I fjellet går man utenom preparerte løyper og må være forberedt på å tråkke spor selv. Pakk sekken riktig og smart.

Overnatting 

Les mer om hyttene her: 
Finsehytta/Brebua
Demmevasshytta

Matallergi: Gi beskjed ved påmelding!

Hvordan komme til/fra oppmøtested?

Deltakerne må selv sørge for å komme fram til oppmøtested for turen på egenhånd. Hverken turleder, administrasjon eller bestyrere kan, av ulike årsaker , organisere samkjøring med privatbiler. Det er viktig at man sikrer seg en transportløsning før man melder seg på turen. 

Offentlig transport fra Oslo: 
Toget går kl. 15.43 fra Oslo S
Se rutetider på entur.no eller VY.no

DNT Oslo og Omegn er ikke ansvarlig for om det blir endringer/feil på rutetidene. Deltakerne er selv ansvarlig for å undersøke om rutetidene er riktige før påmelding til turen.

Med egen bil fra Oslo:
Bil til Geilo, Ustaoset eller Haugastøl. Tog videre til Finse.

Kart og ruteinformasjon 

Turkart Finse 1:50 000. Sjekk ut.no for oppdatert kart- og ruteinformasjon. Kart kan kjøpes i vår Turinformasjon eller på Nettbutikken 

Utstyr og pakkeliste

Av sikkerhetsmessige årsaker kreves det riktig og viktig bekledning og utstyr i sekken. Vi viser derfor til DNTs anbefalinger for pakkeliste vintermen merk at denne er helt generell og gjelder først og fremst for hytte-til-hytte-turer for voksne.

Det er ingen dyner eller puter på Demmevasshytta. Ta derfor med en ren sovepose.

Breutstyr

  • 1 sittesele
  • 2 prusik slynger
  • 1 skrukarabin
  • 1 vanlig karabin

Breutstyr kan leies av DNTOO for kr. 300,-. Om du trenger å leie utstyr, må du gi oss beskjed om dette ved å huke av for «Leie av utstyr» ved påmelding.

Smitteverntiltak på turer og hytter

Deltakerne må ha med hånddesinfiseringsmiddel og munnbind til egen bruk. Deltakere må selv ta ansvar for å overholde god avstand til hverandre og ellers ta hensyn slik at det er god plass og god køkultur på hyttene og på tur. 

Våre kursledere, instruktører, turledere og bestyrere er godt informert om tiltakene og vil hjelpe dere å få en tur som i hovedsak er preget av turopplevelsene i en romslig og sikker atmosfære og ikke Covid-19.

FHIs temaside for koronavirus

Før påmelding

Husk å lese  "Viktig informasjon - fellestur vinter" før du melder deg på turen.

Vilkår for deltakelse: 
Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i "Vilkår for deltakelse på fellesturer med DNT i Norge".

Om våre kursledere, instruktører og turledere 

Våre kursledere og fjellsportinstruktører er bre-, klatre- og skredinstruktører, kvalifisert og godkjent etter Norsk Fjellsportforums Nasjonal Standard - den høyeste norske sertifiseringen innen fjellsport. DNT er godkjent arrangør etter samme standard, som forutsetter bruk av anerkjente tekniske metoder for kursgjennomføring og opplæring.

Våre turledere er frivillige. De har gjennomgått turlederkurs og har mye fjellerfaring. Turlederne gjør sine turlederoppdrag med stor glede og deler villig sin friluftserfaring og -glede med deltakerne. Les gjerne mer om våre hvem våre turledere er her.  

Jubileumstur til Demmevasshytta (125 år)

Bli med på fjellskitur til en av Norges vakreste og mest spektakulære hytter ved foten av Hardangerjøkulen. Turistforeningens juvel Demmevasshytta fyller 125 år i år! Vi krysser Hardangerjøkulen i det som blir ...