Over Jostedalsbreen – Flatbrehytta – Tungestølen - i patentførernes fotspor

Fellestur

Fra dato
14. juli 2021 kl. 14:00
Til dato
17. juli 2021 kl. 18:00
Vanskelighetsgrad
Ekstra krevende  
Passer spesielt for
Voksne, Ungdom, Fjellsportinteresserte
Turtyper
Fellestur, Bretur, Flatbrehytta, Turkatalog2021, Fjellsport, Tungestølen, Fjelltur, Hyttetur,
Arrangører
DNT Oslo og Omegn, DNT fjellsport Oslo
Turområde
Breheimen med Jostedalsbreen (se kart)
Turkode
13242
Dette arrangementet er over!

Jostedalsbreen med dens brearmer, stupbratte fjellsider og vide utsyn, hører med til de gjeveste turistattraksjoner i Norge. I tidligere tider ble breen mest benyttet som samferdselsvei mellom bygdene, og det var først mot slutten av 1800-tallet at turisttrafikken skjøt fart med store cruiseskip og hesteskyss opp til de mange brearmene. Trafikken over breen var den gang som nå forbeholdt «de sprekeste», og få beveget seg i de bratte opp- og nedgangene eller oppe på selve breen uten fører.  Det er få som i dag går de klassiske bretraversene om sommeren. DNT hadde i mange år egne autoriserte breførere (patentførere) som gikk faste ruter med turister over breen. Vi skal gå noen av dem. Planen er å gå fra Flatbrehytta i Fjærland over breen til nye Tungestølen i Veitastrond. Retur til Fjærland via Snauedalen.  

PROGRAM

Dag 1: Øygard i Supphelledalen (Fjærland), ca. 2 – 3 timer
Oppmøte kl. 14.00 på parkeringsplassen innenfor Øygard i Supphelledalen. Fra Øygard mer eller mindre «rett opp» til Flatbrehytta – ca. 2 – 3 timer, hvor vi overnatter. Flatbrehytta vil for alltid være knyttet til Anders Øygard fra gården med samme navn. Anders var i mange år patentfører for DNT og bygde den første av de to hyttene allerede i 1954. Anders loggførte mer eller mindre alle sine turer opp til Flatbrehytta. Ti tykke bøker spekket med fakta over en periode på 50 år har han etterlatt seg. Mer enn 12 tonn har han båret til fjells. Over 1300 turer ble det etter hvert opp til hytta eller over breen som fører, og flere enn 17 000 mennesker overnattet på hytta i hans tid. Vi bruker tiden om kvelden til å tilpasse utstyr og planlegge breturen.    

Dag 2: Flatbrehytta – Tungestølen, ca. 9 – 10 timer
Fra Flabrehytta er det kort vei opp til Flatbreen. Denne fortsetter vi oppover til vi er på høyde med Supphellenipa. Er det fint vær går vi opp på selve toppen med flott utsikt over store deler av Jostedalsbreen. Videre fortsetter turen ned mot Opptaksbreen og ut på ryggen Midtnovi. Derfra bratt ned i Langedalen og frem til nye Tungestølen turisthytte. Tungestølen turisthytte ligger vakkert til i det åpne stølslandskapet under breen og har lange tradisjoner knyttet til turer over Jostedalsbreen. Den gamle private turisthytta fra 1910 blåste nærmest bort julen 2011. Høsten 2019 åpnet den nye arkitekttegnede hytta som nå drives av Luster Turlag.

Dag 3: Tungestølen – Snauedalen – Supphelleskardet – Øygard (Fjærland), ca. 7 – 8 timer
Dette er en gammel «ferdselsvei» mellom Fjærland og Veitastrond. Vilt og vakkert. Ikke bretur.

Turen avsluttes ca. kl. 18.00.
MERK: Med forbehold om endring i programmet! Gjennomføring av planlagt tur forutsetter godt vær. Det kan bli aktuelt med en ekstra dag på tur, avhengig av vær og forhold.

Pris

Kr. 999,-
Turen er støttet av Bjørstads Stiftelse med kr 500,-.
På dette kurset får DNT medlemmer mellom 16 og 26 år en rabatt på kr 500,-. Denne rabatten er sponset av DNT ung Oslo og Frifond.
Ikke-medlemstillegg: kr. 1.000,-  Bli medlem i DNT 

Turpakken inkluderer: turledelse, føring over breen og leie av breutstyr. Overnatting, måltider og reise betales av den enkelte underveis. Turleder reserverer plass for overnatting.

Maks antall deltakere på denne turen: 8 (pluss to breinstruktører)

Velkomstbrev sendes deltakerne på e-post ca. 1-2 uker i forkant av turen. Der står det blant annet hvem som er hovedturleder og kontaktinformasjon til denne.

Passer turen for meg

Turene er tunge med store høydeforskjeller og forutsetter at deltagerne er i god form og vant til å bære sekk i krevende terreng utenfor merket sti og over bre. Det er en fordel om du har brekurs, men ingen betingelse. 

Gradering: Ekstra krevende

Overnatting 

Vi overnatter på Flatbrehytta (ubetjent turisthytte) og Tungestølen (betjent). Deltakerne må selv ta med mat og sovepose (lett) til Flatbrehytta.   

Les mer om hyttene her: 
Flatbrehytta
Tungestølen

Matallergi: Gi beskjed ved påmelding!

Hvordan komme til/fra oppmøtested?

Deltakerne må selv sørge for å komme fram til oppmøtested for turen på egenhånd. Hverken turleder/instruktør, administrasjon eller bestyrere kan, av ulike årsaker, organisere samkjøring med privatbiler. Det er viktig at man sikrer seg en transportløsning før man melder seg på turen. 

Offentlig transport fra Oslo: 
Se rutetider på entur.no eller VY.no

DNT Oslo og Omegn er ikke ansvarlig for om det blir endringer/feil på rutetidene. Deltakerne er selv ansvarlig for å undersøke om rutetidene er riktige før påmelding til turen.

Kart og ruteinformasjon 

Turkart Jostedalsbreen. Sjekk ut.no for oppdatert kart- og ruteinformasjon. Kart kan kjøpes i vår Turinformasjon eller på Nettbutikken 

Utstyr og pakkeliste

Informasjon om utstyr sendes deltakere i god tid før turen.

Smitteverntiltak på turer og hytter

Deltakerne må ha med hånddesinfiseringsmiddel og munnbind til egen bruk. Deltakere må selv ta ansvar for å overholde god avstand til hverandre og ellers ta hensyn slik at det er god plass og god køkultur på hyttene og på tur. 

Våre kursledere, instruktører, turledere og bestyrere er godt informert om tiltakene og vil hjelpe dere å få en tur som i hovedsak er preget av turopplevelsene i en romslig og sikker atmosfære og ikke Covid-19.

FHIs temaside for koronavirus

Før påmelding

Husk å lese  "Viktig informasjon"  før du melder deg på turen.

Vilkår for deltakelse: 
Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i "Vilkår for deltakelse på fellesturer med DNT i Norge".

Om våre kursledere, instruktører og turledere 

Våre kursledere og fjellsportinstruktører er bre-, klatre- og skredinstruktører, kvalifisert og godkjent etter Norsk Fjellsportforums Nasjonal Standard - den høyeste norske sertifiseringen innen fjellsport. DNT er godkjent arrangør etter samme standard, som forutsetter bruk av anerkjente tekniske metoder for kursgjennomføring og opplæring.

Våre turledere er frivillige. De har gjennomgått turlederkurs og har mye fjellerfaring. Turlederne gjør sine turlederoppdrag med stor glede og deler villig sin friluftserfaring og -glede med deltakerne. Les gjerne mer om våre hvem våre turledere er her.  På denne turen har turleder/breinstruktørene selv laget turopplegget

Hva er en DNT-tur?

Ofte stilte spørsmål - se vår faq om fellesturer.   

Over Jostedalsbreen – Flatbrehytta – Tungestølen - i patentførernes fotspor

Jostedalsbreen med dens brearmer, stupbratte fjellsider og vide utsyn, hører med til de gjeveste turistattraksjoner i Norge. I tidligere tider ble breen mest benyttet som samferdselsvei mellom bygdene, og det var ...