Velkommen til det siste kurset i DNT og Norsk Fjellsportforums (NFs) stige for kvalifisering til skredinstruktør! Linken beskriver prosessen for å bli skredinstruktør. DNT er med i NF og forpliktet til å følge denne prosessen. Du må søke om forhåndsgodkjenning hos NF i god tid for å kunne delta på våre kurs. Søknadsskjema finner du her
Veilederkurset fokuserer på veilederrollen og skal bevisstgjøre og forberede deg på rollen som skredinstruktør og ansvaret som følger med. Kurset skal anspore til refleksjon over hvordan ulike tema i et skredkurs bør formidles. Veilederkurset skal også være en praktisk eksamen, hvor du skal vise at du har den nødvendige forståelse, kjennskap og egenferdighet innen risikoreduserende tiltak, lederskap, formidling og initiativ til å fungere som instruktør. Man kan kun tilegne seg kjennskapen rundt skred ved å være mye ute i skredfarlig lende, noe som er krevende. Skredkjennskap er bare en av disiplinene som må mestres for å være en god veileder.
Kursstigen kan kun ta deg et stykke på vei mot å bli en trygg veileder med god gjennomføringsevne. For å nå dette nivået og kunne fungere som en god kursinstruktør må du ta ansvar for egen læring og være mye på tur hvor du bruker metodesettene i mye forskjellig natur.
Kurset arrangeres på sjarmerende og rimelige DNT-hytter - ikke minst fantastiske Demmevasshytta liggende på en fjellhylle over brearmen Rembesdalsskåkji. Vi vil lage all mat, og ordne oss selv både på Brebua/Finse og på Demmevasshytta. Vi må ta med vår egen mat over til Demmevass. Men hytta har alt annet vi trenger - feks ved/gass/tepper/kos.
Turen til Demmevass går i alpint lende og krever selvfølgelig egnede forhold. Dette er et værbitt område, men det å kunne mestre mye vær skaper også mer realistiske forhold for både metode og veiledning. Vi har valgt dette kursområdet fordi vi vil pasere mange heng med bratthet rundt 30 grader og brattere med forskjellige hengretning og høyde. Finse er jo tilnærmet tundra mens Demmevass ofte har et mer kystnært klima, dette gir spennende utfordringer vurderingsmessig. Ved mye vær har vi mange andre alternativer.
Det å bevege kurset mellom overnattingssteder gir en naturlig tur-ramme rundt et veilederkurs. I tillegg setter det alpine terrenget en ramme rundt kurset som er en god introduksjon til fjellsport. Men kurset kan bli krevende for den enkelte, så dette passer best for dem som ønsker utfordringer og mye læring i en trygg setting. Du kan jo sjekke kartet selv, men vi planlegger ikke å gå så langt hver dag, men vi vil være mye ute i et litt nøttete terreng.
Alle bør forberede seg godt på forhånd. I tillegg vil den enkelte få et par tema å forberede til kurset.
Vi har åpnet kurset for deltakere med både nordiske og alpine ski. Dette fordi standarden setter mindre forskjeller i ferdighetskrav til disse gruppene både praktisk og teoretisk. Men dette vil kreve at vi legger føringer under vurdering, og at en og en halv dag legges til praksis i målgruppespesifikt terreng.
PROGRAM
Torsdag 17.februar: Vi møtes kl 20 på den nye Brebua ved DNT-hytta på Finse
Presentasjon av kurs og folk. En enkel middag serveres ved ankomst og skaper rammen rundt åpningen av kurset.
Fredag 18.februar: Metoder-gjennomgang
Før lunsj: Arbeid med veiledning om metodesett for hengvurdering og redning fra skred
Etter lunsj: Tur til Finsenut hvor turen med bestigning, skikjøring, skredvurdering og veiledning
Lørdag 19.februar: Tur Finse til Demmevasshytta med veiledning om tur og farevurdering skred
Her er det værforbehold, men vi deler oss i to lag som velger rutealternativer - valg må skje i forhold til forhold og deltakere.
Søndag 20.februar Retur fra Demmevasshytta til Finse stasjon
Målet er å gå en annen rute med nye vurderinger og en avslutning med skredøvelse og tilbakemelding til den enkelte.
Målet med kurset er også å gi en introduksjon til fjellsport og veien over til Demmevasshytta passer fint til dette.
Hjemreise på toget - hvor vi også kan ønske å ta noen av samtalene.
Det tas forbehold om endringer i programmet.
Deltakerpris DNT-medlemmer: kr 7.900,-
Tillegg for ikke-medlemmer: kr 1.500,-
Deltakerprisen dekker instruksjon, overnatting på Finse og Demmevass og en enkel middag torsdag kveld. Hverken reise eller ytterligere mat er inkludert i kursprisen.
Påmeldingsfrist: 17.januar 2022
Maks antall deltagere: 8 (2 instruktører)
Annet:
Du vil få mer informasjon fra oss etter påmelding
Vi ønsker i hovedsak dere som vil holde kurs for DNT/DNT Oslo og Omegn til å delta på veilederkurset. Holder du skredkurs for oss innen de neste 2 år, vil du få refundert deler av kursavgiften på dette kurset.
Adkomst:
Greia med Finse er tog - Brebua ligger ved Finsehytta som ligger ca 500m fra stasjonen på ski sydover
Kursleder: Anders Bahr - tindevegleder.
Søknad:
Ved påmelding til dette kurset må du også sende inn dokumentasjonen på gjennomførte kurs med loggbok til e-post: friluftslivfjell.oslo@dnt.no
Veilederkurset følger kursstigen for å bli Skredinstruktør. Stigen er administrert av Norsk Fjellsportforum. Linken gir adgang til en beskrivelse av kursstigen med de krav som settes for å delta på dette og andre kurs og søknadsprosessen for å delta på dette kurset eller andre kurs.
Kandidatene må beherske metodesett og fagtema gjennomgått tidligere i stigen før de søker opptak på veilederkurs. Veilederkurset må gjennomføres senest tre år etter gjennomført metodekurs.
Formål med kurset og læringsmål:
Kurset skal bevisstgjøre og forberede deltakerne på rollen som skredinstruktør og ansvaret som følger med. Kurset skal anspore til refleksjon over hvordan ulike tema i et skredkurs bør formidles. Veilederkurset skal også være en praktisk eksamen, hvor deltakerne skal vise at de har den nødvendige forståelse, kunnskap og egenferdighet innen risikoreduserende tiltak, lederskap, formidling og initiativ til å fungere som instruktører.
Etter kurset skal du kunne demonstrere god forståelse og erfaring i å
For at du skal få ønsket kursutbytte og kunne demonstrere forståelse og få erfaring bør du sette deg inn i temaene før kurset. For en nærmere forklaring av de enkelte læringsmål, se nasjonal standard pkt. 10.4.1.
Vurdering:
Deltakerne vil få en løpende, muntlig vurdering underveis i kurset. Sluttvurderingen vil gis i en personlig samtale med hver enkelt deltaker. Kandidatene skal vurderes til bestått eller ikke bestått.
Utstyr:
Vi ber deg om å bruke utstyr du kjenner godt fra egne turer av denne typen:
Kursleder vil ta kontakt med deg i forkant av kurset med ytterligere informasjon.
Anbefalt litteratur:
Nes, Christer Lundberg Skikompis 2. utgave, 2018 – isbn 9788293090687.
Tremper, Bruce Staying alive in avalanche terrain 3. utgave, 2018 – isbn 9781680511383.
McLung, David m.fl. The avalanche handbook 3. utgave – isbn 9780898868098.
Les mer om overnattingstedene her:
Demmevasshytta og Brebua på Finse
Vilkår for deltakelse på fellesturer:
Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i "Vilkår for deltakelse på fellesturer med DNT i Norge". Fjellsportaktiviteter innebærer en viss risiko for liv og helse. Vi gjør oppmerksom på at deltakelse på DNT Fjellsport Oslos arrangementer skjer på deltakernes eget ansvar.
Vi understreker samtidig at ivaretakelse av deltakernes sikkerhet er et grunnleggende mål på våre arrangementer. Våre tur- og kursledere er kvalifisert og godkjent etter Norsk Fjellsportforums Nasjonale Standard - den høyeste norske sertifiseringen innen fjellsport. DNT er godkjent arrangør etter samme standard.
FjellsportOslo22