Fjellsportkurs nivå 2 Jotunheimen - Turtagrø (telt)

I Jotunheimen Vest finner vi Hurrungmassiet. Hurrungmassivet - et av Norges mest alpine områder, sammensatt av fjellrygger, isbreer og enkelttopper, er et perfekt område for fjellsportkurs. Tindene har et klassisk utseende med kvasse topper, smale egger, ofte adskilt av breformasjoner. Her er det unike muligheter til fantastiske klatre- og toppturer, med luftige opplevelser og en utrolig utsikt. Vi legger vekt både på å mestre klatretekniske utfordringer og å oppleve vakker fjellnatur.

Fjellsportkurs er et videregående kurs for deg som har kjennskap til ferdsel og bruk av utstyr i høyfjellet. Dette kurset krever at du har klatrekurs fra før, eller tilsvarende erfaring på naturlige sikringer. 

PROGRAM

Hoveddelen av kurset blir lagt til turer i høyfjellet, men vi vil bruke minimum en dag i klatrefelt, avhengig av været. Målsettingen med fjellsportkurset er å gi deltakerne grunnlag for en helhetstenkning rundt høyfjellsaktivitet når det gjelder bre, snø, is og fjell. Tur- og klatredelen blir høyest prioritert, og vi ønsker at deltakerne i størst mulig grad skal planlegge og gjennomføre turene selv, under instruktørenes påsyn. Dette skal sette deltakerne i stand til å planlegge og gjennomføre turer på egenhånd senere. Det er ikke mulighet for deltakerne å ledeklatre på turene i fjellet. Ledeklatring vil kun foregå under kontrollerte forhold på klatrefelt. Naturopplevelse og samhold i taulaget er viktige elementer i dette opplegget. Vi legger vekt både på å mestre klatretekniske utfordringer og å oppleve vakker fjellnatur. Forsvarlig naturbruk og bevisstgjøring i bruken av naturen er elementer i dette.

Det legges opp til en lengre tur med overnatting (bivuakk) i fjellet. Dette kan være en lengre ryggtravers eller en kombinasjon av en klatrerute og ryggtravers. Vi bærer med oss overnattingsutstyr, mat og kokeutstyr for å være ute i to dager. Deltakerne holder selv overnattingsutstyr for uteovernatting.

Kursopplegget er basert på flest mulig praktiske øvelser, men med gjennomgang av den sentrale teorien om kvelden. Vi går gjennom valg og planlegging av turer, vanskelighetsgraderinger og bruken av trykte klatreførere. Dette knyttes sammen med forberedelser til neste dagstur.

På turene blir deltakerne delt inn i taulag på tre personer sammen med en instruktør. Hvor stor vekt det blir lagt på henholdsvis klatring, brevandring og toppturer vil kunne variere noe avhengig av værforholdene. Hurrungane og Jotunheimen er et alpint område og været kan skifte raskt. Vi har likevel et variert utvalg av turer og opplegg for all slags vær. 

Dag 1: Ankomst Turtagrø 884 moh 
Oppmøte kl. 18.00 på Turtagrø

 • Presentasjon av instruktørene
 • Presentasjon av deltagere, forventninger til kurset
 • Generelt om kurset/kursdagene og hva man bør sitte igjen med etter kurset
 • Utdeling/sjekk av utstyr

Dag 2: Turdag på bre

 • Redning i is og eventuelt snø
 • Snøbakketeknikk
 • Gange i vanskelig is, plassering og passering av mellomforankringer
 • Tilleggsmomenter kan være klatring med to økser, rappell, klemknutegange

Dag 3: Turdag på klatrefelt

 • Sikre at alle kan riktig bruk av taubrems / sikring
 • Legge sikringsmidler og bygge standplasser nede ”på bakken”
 • Taulagsturiner og taurop
 • Klatre flere korte taulengder, deltagerne leder svært enkelt
 • Rappell over to taulengder
 • Tilleggselement kameratredning kan gjennomgås ved nok tid og basert på gruppens nivå

Dag 4: Turdag med fokus på klatring og bre

En enkel klatretur, men gjerne med innslag av enkel brevandring. Turen legges opp etter rådende vær- og føreforhold og avgjøres i løpet av kurset basert på dette.

Dag 5: Turdag med fokus på bre

 • Videre trening av redning på både is og snø
 • Snøbakketeknikk

Kveldstema: Gjennomgang av dagen, orientering på bre og planlegging av morgendagens tur.

Dag 6: Turdag, avslutning og hjemreise

Det legges opp til en tur der man også går på bre som byr på mer utfordringer bremessig en forrige turdag. Turen legges opp etter rådende vær- og føreforhold og avgjøres i løpet av kurset basert på dette.

Kursavslutning siste dag ca. kl. 16.00.

Generell informasjon

Pris
Kr 10.900,-.
Ikke-medlemstillegg kr. 1.500,- Bli medlem i DNT.  

Kurspakken inkluderer: instruksjon, metodesett og teltavgift ved Turtagrø Hotell som gir tilgang til toalett, dusj og tørkerom.
Deltakerne må selv ordne med transport til kursstedet, og alle måltider (frokost, lunsj, snacks og middag)


Se https://en-tur.no/ for kollektivtransport. 
Transportalternativer:
Tog til Otta, og buss via Lom til Turtagrø
Vestfra, buss via Sogndal til Turtagrø

Maks antall deltakere: 9 (pluss 3 instruktører)

Annet:
Velkomstbrev sendes deltakerne 1-2 uker før kursstart. Der står det bl.a. hvem som er kursleder og kontaktinformasjon til denne. Kursleder vil ta nærmere kontakt med deltakerne innen kursstart om ytterligere detaljer.  

Vi overnatter de fleste dagene i telt i nærheten av hotellet slik at vi kan benytte oss av hotellets fasiliteter. Hvis været tillater det blir det en overnatting i høyfjellet.

Forkunnskaper
Kurset krever at du har brattkort. Kjennskap til brevandring fra tidligere vil være en fordel, men er ikke et krav for deltakelse. Vi drar på litt mer krevende klatre- og breturer, og du lærer blant annet om taulagsrutiner og sikring når det gjelder klatring på klippe og på bre, i variert og utsatt terreng. Det legges mer vekt på klatremetoder enn brevandring på dette kurset. Enkelte av dagene på fjellet kan bli svært lange, så det kreves derfor at deltakerne er i god fysisk form.
Aldersgrense for kurset er 18 år.

Gradering: ekstra krevende

Utstyr

Personlig klatre- og breutstyr:
Oversikt over personlig klatre- og breutstyr finner du HER.

Personlig turutstyr:
Bekledning for høyfjellet: vind- og vanntett ytterbekledning, lue, hals/skjerf, vindvotter og votter (+ reserve), tykk genser eller dunjakke, ullundertøy, ullsokker (+ reserve), ekstra klesskift og lange gamasjer.
Klær på bre blir møkkete, så ikke velg det nyeste og fineste du har.

Fottøy: fjellstøvler (stiv såle, godt impregnerte, må være inngått), innesko/joggesko. 

Turutstyr: blant annet kart og kompass, førstehjelp, ryggsekk (prøv å ha en sekk på max 10kg/40-50 l på hovedturen, gjerne med plastsekk innvendig mot fuktighet), hodelykt (+ ekstra batterier), termos, drikkeflaske, solbriller/brebriller, solkrem (høy faktor), papir og blyant, fløyte med snor og toalettsaker.

Overnatting: Sovepose (dun sovepose anbefales ikke da dun ikke holder deg varm hvis soveposen blir våt) og et lite og lett liggeunderlag. Bivi sekk/vindpose til å ha utenpå soveposen for å være beskyttet mot vind og nedbør anbefales. Her anbefales en bivuakk sekk av goretex eller lignende som "puster".

Mat til 2 dager på hovedturen: Frokost og lunsj, samt Real eller lignende til middag. Husk sjokolade e.l. Ta med gassbrenner + kjele om du har dette. Det anbefales at den enkelte har med minimum 2 liter væske på hovedturen.

Øvrig utstyr: Av sikkerhetsmessige årsaker kreves det riktig og viktig bekledning og utstyr i sekken. Vi viser derfor til vår pakkeliste sommer

Leie av utstyr:
Alt utstyr, unntatt klatresko, kan leies. Pris for komplett pakke er kr 400,- for kurset. Dersom stegjern skal leies, så opplys om type støvel og størrelse i bookingen under «Andre merknader». Hvis du trenger å leie utstyr må du melde fra om dette ved påmelding.

Kart:
Sjekk ut.no for oppdatert kart- og ruteinformasjon. Kart kan om ønskelig kjøpes i vårt Tursenter eller i vår nettbutikk.
Turkart Jotunheimen Vest 1:50 000, M711 Blad 1517 IV, Hurrungane. Rutebeskrivelser finnes blant annet i "Breføreren" (DNT 2001) og "Klatrefører for Jotunheimen" (Norsk Tindeklubb 2005). 

Les mer om hytta her:
Turtagrø
Turtagrø ligger 884 moh. på vestsiden av Sognefjellet i Vest-Jotunheimen.

Viktig informasjon om fellesturer sommer:
Før du melder deg på en tur les: "Viktig informasjon - fellestur sommer" .

Vilkår for deltakelse på fellesturer:
Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i "Vilkår for deltakelse på fellesturer med DNT i Norge".

Fjellsportaktiviteter innebærer en viss risiko for liv og helse. Vi gjør oppmerksom på at deltakelse på DNT fjellsport Oslos arrangementer skjer på deltakernes eget ansvar, ref. DNT Oslo og Omegns generelle vilkår. Vi understreker samtidig at ivaretakelse av deltakernes sikkerhet er et grunnleggende mål på våre arrangementer. 

Er du usikker på erfaring som kreves? Vennligst kontakt Tursenteret: info@dntoslo.no 

Ofte stilte spørsmål - se vår faq om fellesturer.

Instruktører :
Våre kursledere er bre-, klatre- og skredinstruktører, kvalifisert og godkjent etter Norsk Fjellsportforums Nasjonal Standard - den høyeste norske sertifiseringen innen fjellsport. DNT er godkjent arrangør etter samme standard, som forutsetter bruk av anerkjente tekniske metoder for kursgjennomføring og opplæring.

 

Fjellsportkurs nivå 2 Jotunheimen - Turtagrø (telt)

I Jotunheimen Vest finner vi Hurrungmassiet. Hurrungmassivet - et av Norges mest alpine områder, sammensatt av fjellrygger, isbreer og enkelttopper, er et perfekt område for fjellsportkurs. Tindene har et klassisk utseende med ...

Kontaktinformasjon: