Fjellsportkurs nivå 2 - Hurrungane, telt

Kurs

Fra dato
6. august 2018 kl. 18:00
Til dato
12. august 2018 kl. 17:00
Vanskelighetsgrad
Ekstra krevende  
Passer spesielt for
Voksne, Ungdom, Fjellsportinteresserte
Turtyper
Kurs, Klatrekurs, Fjellklatrekurs, Fjellsportkurs, Klatretur, Bretur, Brekurs, Fjellsport, Fjelltur
Arrangører
DNT fjellsport Oslo, DNT Oslo og Omegn
Turområde
Jotunheimen (se kart)
Turkode
11816
Dette arrangementet er over!

Fjellsportkurs er et videregående kurs for deg som har kjennskap til utstyr og ferdsel i høyfjellet. Dette kurset starter på et høyere nivå, og krever at du har klatrekurs fra før, eller tilsvarende erfaring på naturlige sikringer. Kjennskap til brevandring fra tidligere vil være en fordel, men er ikke et krav for deltakelse. Vi drar på litt mer krevende klatre- og breturer, og du lærer blant annet om taulagsrutiner og sikring når det gjelder klatring på klippe, samt på bre, i variert og utsatt terreng. Det legges mer vekt på klatremetoder enn brevandring på dette kurset. Kurset går i Hurrungane, Norges alper. Her er det unike muligheter til fantastiske klatre- og toppturer, med luftige opplevelser og en utrolig utsikt!

 

Program

Det blir lange og innholdsrike dager. Hoveddelen av kurset blir lagt til turer i høyfjellet, men vi vil bruke minimum 1 dag i klatrefelt. Hvis dårlig vær, eller om ønskelig, kan flere dager brukes i klatrefelt. Det legges opp til en langtur med overnatting (bivuakk) oppe i fjellet. Denne turen vil være væravhengig.

Målsettingen med fjellsportkurset er å gi deg grunnlag for en helhetstenkning rundt høyfjellsaktivitet når det gjelder bre, snø, is og fjell. Tur- og klatredelen blir høyest prioritert, og vi ønsker at deltakerne i størst mulig grad skal planlegge og gjennomføre turene selv, under instruktørenes påsyn. Dette skal sette deltakerne i stand til å planlegge og gjennomføre turer på egenhånd senere. Det er ikke mulighet for deltakerne å ledeklatre på turene i fjellet. Ledeklatring vil kun foregå under kontrollerte forhold på klatrefelt. Naturopplevelse og samhold i taulaget er viktige elementer i dette opplegget. Vi legger vekt både på å mestre klatretekniske utfordringer og å oppleve vakker fjellnatur. Forsvarlig naturbruk og bevisstgjøring i bruken av naturen er elementer i dette.

Det legges opp til en lengre tur med overnatting i fjellet. Dette kan være en lengre ryggtravers eller en kombinasjon av en klatrerute og ryggtravers. Vi bærer med oss overnattingsutstyr, mat og kokeutstyr for å være ute i to dager. Deltagerne holder selv overnattingsutstyr for uteovernatting.

Kursopplegget er basert på flest mulig praktiske øvelser, men med gjennomgang av den sentrale teorien om kvelden. Vi går gjennom valg og planlegging av turer, vanskelighetsgraderinger og bruken av trykte klatreførere. Dette knyttes sammen med forberedelser til neste dags tur.

På turene blir deltakerne delt inn i taulag på tre personer sammen med en instruktør. Hvor stor vekt det blir lagt på henholdsvis klatring, brevandring og toppturer vil kunne variere noe avhengig av værforholdene. Hurrungane og Jotunheimen er et alpint område og været kan skifte svært fort. Vi har likevel et variert utvalg av turer for all slags vær. I hardt vær velger vi litt enklere og kortere klatreturer eller breturer, alternativt en ekstra dag i klatrefelt/klatrevegg.

Det er 12 deltakere og 4 instruktører på kurset, som gir god oppfølging av den enkelte.

Kursleder vil ta nærmere kontakt med deltakerne innen kursstart.

Oppmøte mandag kveld på Turtagrø Hotell kl. 18.00. Kursavslutning søndag ettermiddag.

Generell informasjon

Pris
Kr 7799,-. Kursprisen inkluderer instruksjon, metodesett og teltavgift ved Turtagrø Hotell som gir tilgang til toalett, dusj og tørkerom. På dette kurset får DNT medlemmer mellom 18 –og 26 år en rabatt på kr 1000 som trekkes fra kursprisen. Denne rabatten er sponset av DNT ung Oslo og Frifond. Husk å huke av for at du er ungdom ved påmelding. Ikke-medlemstillegg kr 700. Bli medlem i DNT her.

Forkunnskaper
Kurset krever at du har klatrekurs. Kjennskap til brevandring fra tidligere vil være en fordel, men er ikke et krav for deltakelse. Enkelte av dagene på fjellet kan bli svært lange. Dagsturer opp til 14 timer må påregnes, og det kreves derfor at deltakerne er i meget god fysisk form. Aldersgrense for kurset er 18 år.

Gradering

Kost og losji
Vi overnatter i telt i nærheten av hotellet slik at vi kan benytte oss av hotellets fasiliteter. Hvis været tillater det blir det en overnatting i høyfjellet.

Turtagrø hotell
Turtagrø Hotell ligger 884 moh. på vestsiden av Sognefjellet i Vest-Jotunheimen. Turtagrø er, og har i over 120 år vært, det viktigste utgangpunktet for fjell-, klatre- og breturer i Hurrungmassivet - et av Norges mest alpine områder, sammensatt av fjellrygger, isbreer og enkelttopper. Tindene har et klassisk utseende med kvasse topper, smale egger, ofte adskilt av breformasjoner. Hotellet ble bygd i 1888 av fjellbonden og reingjeteren Ole Berge. Han var også patentfører og er antakelig den med flest bestigninger av Store Skagastølstind.

Transport
Du må selv ordne med transport til Turtagrø.

Transportalternativer:
Tog til Otta, og buss via Lom til Turtagrø
Vestfra, buss via Sogndal til Turtagrø
Mange velger også å kjøre privatbi

Noe kjøring må påregnes i løpet av kurset. Alle er med å spleise på drivstoff for de som stiller med bil.


Kart
Sjekk UT.no for oppdatert kart- og ruteinformasjon. Kart kan kjøpes i vår Turinformasjon eller på Nettbutikken. Turkart Jotunheimen Vest 1:50 000, M711 Blad 1517 IV, Hurrungane. Rutebeskrivelser finnes blant annet i "Breføreren" (DNT 2001) og "Klatrefører for Jotunheimen" (Norsk Tindeklubb 2005). 

Utstyr

Personlig klatre- og breutstyr
Oversikt over personlig klatre- og breutstyr finner du HER.

Personlig turutstyr

Bekledning for høyfjellet: vind- og vanntett ytterbekledning, lue, hals/skjerf, vindvotter og votter (+ reserve), tykk genser eller dunjakke, ullundertøy, ullsokker (+ reserve), ekstra klesskift og lange gamasjer.
Klær på bre blir møkkete, så ikke velg det nyeste og fineste du har.

Fottøy: fjellstøvler (stiv såle, godt impregnerte, må være inngått), innesko/joggesko. 

Turutstyr: blant annet kart og kompass, førstehjelp, ryggsekk (prøv å ha en sekk på max 10kg/40-50 l på hovedturen, gjerne med plastsekk innvendig mot fuktighet), hodelykt (+ ekstra batterier), termos, drikkeflaske, solbriller/brebriller, solkrem (høy faktor), papir og blyant, fløyte med snor og toalettsaker.

Overnatting: Sovepose (dun sovepose anbefales ikke da dun ikke holder deg varm hvis soveposen blir våt) og et lite og lett liggeunderlag. Bivi sekk/vindpose til å ha utenpå soveposen for å være beskyttet mot vind og nedbør anbefales. Her anbefales en bivakk sekk av goretex som puster.

Mat til 2 dager på hovedturen: Frokost og lunsj, samt Real eller lignende til middag. Husk sjokolade e.l. Ta med gassbrenner + kjele om du har dette. Det anbefales at den enkelte har med minimum 2 liter væske på hovedturen.

Øvrig utstyr: Se DNT Oslo og Omegns utstyrsliste for sommerfjellet.


Leie av utstyr
Alt utstyr, unntatt klatresko, kan leies. Pris for komplett pakke er kr 300,- for kurset. Dersom stegjern skal leies, så opplys om type støvel og størrelse i bookingen under «Andre merknader». Hvis du trenger å leie utstyr må du melde fra om dette ved påmelding.

Kontakinformasjon og vilkår

Har du spørsmål angående kurset, kart eller utstyr, anbefaler vi deg å ta kontakt med vår Turinformasjon på tlf. 22 82 28 22 mandag til fredag mellom kl. 08.30 – 16.00 eller på e-post turinfo@dntoslo.no

Når du melder deg på dette kurset bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i generelle vilkår fellesturer. Se også viktig informasjon sommer.

Fjellsportaktiviteter innebærer en viss risiko for liv og helse. Vi gjør oppmerksom på at deltakelse på DNT Fjellsport Oslos arrangementer skjer på deltakernes eget ansvar, ref. DNT Oslo og Omegns generelle vilkår pkt. nr. 6, samt pkt. nr. 11 om deltakernes ansvar.

Vi understreker samtidig at ivaretakelse av deltakernes sikkerhet er et grunnleggende mål på våre arrangementer. Våre turledere er godkjente gjennom DNTs egen turlederstandard. Kursledere, bre-, klatre- og skredinstruktører, er kvalifisert og godkjent etter Norsk Fjellsportforums Nasjonal Standard. DNT er godkjent arrangør etter samme standard, som forutsetter bruk av anerkjente tekniske metoder for kursgjennomføring og opplæring.

 

Nyhetsbrev og Facebook

Abonner på vårt nyhetsbrev og lik oss på Facebook. Bli oppdatert på kurs og turer, hva som skjer i DNT Fjellsport Oslo og andre fjellsport-nyheter. 

Fjellsportkurs nivå 2 - Hurrungane, telt

Fjellsportkurs er et videregående kurs for deg som har kjennskap til utstyr og ferdsel i høyfjellet. Dette kurset starter på et høyere nivå, og krever at du har klatrekurs fra ...