Arkivert artikkel!

Artikkelen er ikke lenger aktiv og innholdet kan derfor være utdatert.

Fjellsportturer og jubileumsfeiring på Fondsbu

Vi markerer 200års jubileet for førstebestigningen av Falketind på Fondsbu i juli. Falketind til høyre.
Vi markerer 200års jubileet for førstebestigningen av Falketind på Fondsbu i juli. Falketind til høyre. Foto: Laila Brattebø, DNTs fotokonkurranse.

Kombiner spektakulære toppturer, foredrag i anledning 200-årsjubileet for førstebestigning av Falketind og gourmet festmiddag laget på lokale råvarer på Fondsbu Turisthytte, midt i juli! Meld deg på!

Den 14. juli 1820 på en pionervandring gjennom en hvit flekk på Norgeskartet, nemlig Jotun Fjælde, nådde botanikeren og zoologen Christian Peder Blanco Boeck, geologen Balthazar Mathias Keilhau og den lokale kjentmannen Ola Urden toppen av Falketind, via ruten som nå kalles pionerruta.

Bo på Fondsbu og delta i feiringen 200-års jubileet for førstebestigningen av Falketind.
Bo på Fondsbu og delta i feiringen 200-års jubileet for førstebestigningen av Falketind. Foto: Jane Dolven

Dette må markeres, og lørdag 11. juli blir det feiring hos Solbjørg på Fondsbu. Etter formiddagstur til Utsikten, blir det flere foredrag om ettermiddagen:

  • "Turen i 1820 - reiserute og formål" ved Anne Melgaard fra Nasjonalbiblioteket
  • "Jotunheimen fra de første pionerne og fram til i dag" ved Birger Løvland
  • "Hvem var Ola Urden?" av Tor Harald Skogheim, journalist, fjellmann og historiker
  • "Boeck og Keilhau endte turen sommeren 1820 i Jostedalen – foredrag om pionernes betydning for norsk fjellhistorie sett fra Jostedalen" ved Steinar Bruheim, leder i Jostedalen Breførarlag

På kvelden blir det festmiddag på Fondsbu med inviterte gjester, taler og musikkinnslag, samt gourmetmiddag basert på kortreiste råvarer og laget fra grunnen av. Bestyrer Solbjørg er kjent for å servere nydelig lokalmat og for å skape hyggelig atmosfære. 

Spennende, luftige turer

På turmenyen er det også mye å velge mellom: Spennende, bratte og luftige opplevelser, som Slettmarkspiggen (2164 moh), Galdeberget (2075 moh), Høgbrotet (1630 moh), Snøhølstinden (2141 moh) og Langeskavltinden (2014 moh).

Les mer om og meld deg på Fjellsportturer og jubileumsfeiring på Fondsbu, 10. - 14. juli 2020.

Bonusmulighet

For de som etter dette har mer futt i beina og vil gå enda mer på tur den 14. juli, er det mulig å ta kontakt med Fondsbu for å bli en ekstra dag og bli med på guidet tur via pionerruta til Falketind eller Snøggeknosi​​​​.

Bestyrer Solbjørg Kvålshaugen ønsker velkommen til jubileumsfeiring i anledning Falketindjubileet.
Bestyrer Solbjørg Kvålshaugen ønsker velkommen til jubileumsfeiring i anledning Falketindjubileet. Foto: Jane Dolven