Logo
Til DNT.no forside
Rundtur Jotunheimen vest, Fondsbu - Olavsbu - Skogadalsbøen - Fondsbu

Generell aktivitetsinformasjon Fjellsport Oslo

Våre kurs og turer er åpne for alle over 18 år. Generelt bør du være i alminnelig god form, og være forberedt på at dagene kan bli lange. Når det er sagt så vil våre instruktører og turledere legge til rette for at alle får en best mulig opplevelse.

Publisert: 02. oktober 2023
Om DNT

Deltakelse

Våre kurs og turer er åpne for alle over 18 år. Dersom du ikke er DNT-medlem må du betale et ikke-medlemstillegg i prisen, så det vil lønne seg å bli medlem.

Krav til forkunnskaper

Generelt bør du være i alminnelig god form, og være forberedt på at dagene kan bli lange. For turer hvor ski benyttes, må man være vant til å gå på ski i høyfjellet. Når det er sagt så vil våre instruktører og turledere legge til rette for at alle får en best mulig opplevelse.

For enkelte av våre arrangementer på videregående nivå og krevende turer som ryggtraverser og lignende, er spesifikke krav til forkunnskaper nærmere presentert i omtalen av det enkelte kurs/tur.

Våre instruktører

Alle våre instruktører, kurs- og turledere er godkjent etter Norsk Fjellsportforums Nasjonal Standard for instruktører, førere og kursarrangører i fjellsport.

Påmelding

Alle våre brekurs, klatrekurs, turkurs, ryggtraverser og føringsturer har et eget turnummer og påmelding foregår på våre nettsider. Kursavgiften dekker instruksjon og kursmateriell. I tillegg må du selv betale reise, kost og losji, når ikke annet er angitt. Kursavgiften betales ved påmelding. Ut over dette gjelder DNT Oslo og Omegns generelle vilkår.

Utstyr og pakkelister

Utstyr - leie

Vi har også tilbud om leie av både bre- og klatreutstyr (unntatt sko) ved deltakelse på våre kurs og turer. Se det enkelte kurs for prisinformasjon og krav til utstyr.

Pakkelister sommer/vinter

På være nettsider finner du mer generelle pakkerlister for både sommer- og vinterturer.

 

Turkategorier

Vi arrangerer bre- og klatrekurs både for deg som er nybegynner og for deg som har litt erfaring og er klar for et videregående nivå. Se kursbeskrivelsen av det enkelte kurs for hva som eventuelt kreves av forkunnskaper.

Brekurs

Vi tilbyr tre ulike former for brekurs. På Innføringskurset lærer du gjennom en uke alt det grunnleggende du trenger for å ferdes på breen.

Vi har også et Intensivbrekurs for deg som ønsker et kortere kurs. Her har vi komprimert det mest nødvendige, men det blir mindre tid til planlegging og gjennomføring av turer.

For deg som har opparbeidet litt erfaring og ønsker å heve din kompetanse ytterligere, arrangerer vi et videregående brekurs, der fokuset er lagt på tekniske ferdigheter som gange i vanskelig og bratt is, sikringsteknikk, klatring og redning.

Vi har også et eget ungdomsbrekurs for deg mellom 16-26 år – et ordinært brekurs tilrettelagt for medlemmer av ungdomsgruppa i DNT.

Klatrekurs

Vi arrangerer klatrekurs på alle forskjellige nivåer. Vi har tre ulike grunnkurs, og det hele starter med at du lærer å klatre sikkert utendørs på vårt Modul 1 kurs.

Her får du grunnleggende ferdigheter slik at du kan komme i gang. Du vil få innsikt i tekniske emner som knuter og innbinding, og du vil bli kjent med flere klatrefelt rundt Oslo som egner seg for nybegynnere. Etter kurset skal du kunne sikre og klatre trygt på topptau, og ha kunnskap om å lede på bolter. 

På Modul 2 bygger du videre på det du har lært, og lærer å legge naturlige sikringer, rutiner i taulagsarbeid og å lede på egne mellomforankringer. Etter gjennomført modul 1 og 2 har du fått grunnkunnskap om klatring og du skal være i stand til å planlegge og organisere egne turer, og ivareta din og makkerens sikkerhet.

For deg som gjerne vil ha alt på en gang, arrangerer vi også modul 1 og 2 samlet som et ukeskurs hvor alt foregår i fjellet. Dette er det ultimate Grunnkurs.

For deg som ønsker å utvikle deg videre innen klatring har vi et Videregående klatrekurs. Her lærer du å lede mer krevende ruter, samt planlegging og gjennomføring av turer, samt kameratredning. Vi har også et videregående kurs i Sportsklatring. Den røde tråden gjennom dette kurset er ”learning by doing”. Du vil derfor få klatre så mye du orker. Stikkord er vurdering av ruter og fallkonsekvenser, klatreteknikk, spare på krefter, gi ut tau trygt og effektivt, samt hvordan håndtere redsel.

Et kameratredningkurs er noe alle bør ta en gang, og helst før det er for sent. På kurset gjennomgås teknikker for kameratredning på klippe og i fjellet, og du vil få en grundigere forståelse av klatreprosedyrer og bruk av klatreutstyr. Vi har også egne klatrekurs for ungdom, 13-16 år og 16-26 år, tilrettelagt for medlemmer av ungdomsgruppa i DNT.

Fellesturer og samlinger

Dette er turer for deg som ikke trenger en instruktør eller turleder for å komme deg ut, men som liker å dra på tur sammen med andre.

Turkomiteen i DNT Fjellsport Oslo setter hver sesong opp et spennende program med fellesturer og samlinger. Dette kan være nesten hva som helst. Typiske aktiviteter på sommerstid er klatresamlinger, både i nærområdet og turer, fjellsportsamlinger og breturer.

En fellestur eller samling er en tur hvor du selv er ansvarlig for din egen sikkerhet, og det stilles derfor krav til egenerfaring og kompetanse (tilsvarende bre- og klatrekurs) for å kunne delta på disse turene.

Fellesturene har ikke eget turnummer slik som øvrige turer og kurs. En turkoordinator fra turkomiteen tar imot påmelding, holder kontakten med deltakerne og koordinerer det som måtte være nødvendig. Koordinator fungerer kun som organisator, og alle hjelper til med gjennomføringen av turen.

Turprisen er det du selv betaler for kost, losji og reise. Du betaler ingen turavgift til DNT Fjellsport Oslo.

Turgraderinger

Sommer

  • Lett Dagsturer ut fra hytte eller lette dagsarrangement for alle. Turene kan vanligvis tilpasses deltagernes forutsetninger. Lett dagstursekk.
  • Ganske lett Dagsturer fra en hytte eller dagsetapper på 2 - 4 timer / ca. 15 km.
  • Middels Lengste dagsetappe på 5 timer/ ca. 20 km.
  • Litt krevende Lengste dagsetappe på 6 –7 timer/ ca. 25 km.
  • Krevende Lengste dagsetappe på 7–9 timer/ ca. 30 km.
  • Ekstra krevende Turer med lengre og tyngre dagsetapper enn 9 timer.

 

Vinter

  • Lett Tidligere erfaring fra skiturer er nødvendig, men nødvendigvis ikke fjellturer. Turene går ikke i oppkjørte løyper.
  • Ganske lett Tidligere erfaring fra skiturer med ryggsekk er nødvendig. Turene vil være opptil 20 km pr dag. Terrenget vil være forholdsvis flatt uten de store høydeforskjeller.
  • Middels Tidligere erfaring fra skiturer med ryggsekk er nødvendig. Turene vil være opptil 25 km pr dag og krever at man behersker skiløping med ryggsekk i kupert terreng.
  • Litt krevende Krever flere års erfaring fra skiturer i høyfjellet. Turene vil være opptil 30 km pr dag. Deltagerne må kunne mestre lange opp- og utforbakker under vekslende vær- og føreforhold.
  • Krevende Dette er turer for spesielt gode skiløpere som har omfattende fjellerfaring, gode skiferdigheter, spesielt god kondisjon og særdeles utholdenhet.
  • Ekstra krevende Dette er turer med mye opp- og nedstigning. Gode skiferdigheter og toppturutstyr er påkrevet.

Terreng

Terreng angir terrenget turen går i og er inndelt i følgende graderinger:

  • Flatt Betyr  at turen går i flatt lende
  • Kupert Betyr  at terrenget er småkupert
  • Meget kupert Betyr  at det vil være mye opp- og nedstigning  

 

 

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Se aktivitetskalender
Dølerud, Østmarka
Se aktivitetskalender
Finn deg en hytte i Oslomarka
Røyrivannskoia og Stallen i Østmarka.  Røyrivannskoia og Stallen i Østmarka. Kan nås med kano fra Losby.
Finn deg en hytte i Oslomarka